Prolećna uradi - sam ideja: pretvorite stare konzerve u prelepe saksije za cveće

Transformacija starih konzervi u prelepe ukrasne saksije predstavlja ne samo kreativan projekat već i održivi način da unesete osveženje u vaš dom ili baštu.

Ovaj jednostavan proces recikliranja ne samo da daje novu svrhu otpadnom materijalu, već i omogućava da pokažete svoju kreativnost i jedinstveni stil. Ukrasne saksije od starih konzervi su idealne za sadnju raznovrsnog bilja, cveća ili sukulenata - one vašem prostoru daju šarmantan i personalizovan dodir.

Sledite naše korake kako biste naučili kako da pretvorite stare konzerve u estetski privlačne ukrasne saksije koje će osvežiti i ulepšati svaki kutak vašeg doma.

POTREBAN MATERIJAL:

 • Stare konzerve
 • Boje na bazi vode ili sprej boje (ako želite obojiti konzerve)
 • Četkica (ako koristite boje na bazi vode)
 • Šmirgla
 • Tvrda podloga (stara novina ili karton)
 • Biljke ili cvetovi po vašem izboru
 • Zemlja za sadnju

POSTUPAK IZRADE:

 • Priprema konzervi: Operite konzerve i uklonite etikete. Možda ćete morati da koristite toplu vodu i sapun kako biste uklonili ostatke lepka. Nakon toga, osušite konzerve.
 • Brušenje rubova: Da biste izbegli moguće oštre rubove, upotrebite šmirglu kako biste ih obrusili. Ovo je važno kako biste izbegli povrede prilikom rada sa konzervama.
 • Bojenje: Ako želite obojiti konzerve, sada je pravo vreme. Možete koristiti boje na bazi vode ili sprej boje. Ako koristite boje na bazi vode, nanesite ih tankim slojem četkicom. Ostavite da se osuše između slojeva ako planirate nanositi više boja.
 • Priprema za biljke: Dodajte sloj kamenčića ili ekspandirane gline na dno konzerve kako biste omogućili drenažu za biljke.
 • Sadnja biljaka: Dodajte zemlju za sadnju u konzervu, ostavljajući dovoljno prostora za biljke. Zatim pažljivo posadite svoje biljke ili cvetove.
 • Dekoracija: Ako želite dodatno ukrasiti svoje saksije, možete dodati trake od konca ili ukrasne trake oko rubova.
 • Izlaganje: Postavite vaše nove saksije na željeno mesto gde će dobiti dovoljno svetla za razvoj biljaka.

Ovaj uradi sam projekat je jednostavan, ekonomičan i možete ga prilagoditi svojim preferencijama u bojama i stilu dekoracije. Takođe je ekološki prihvatljiv jer reciklira stare konzerve i daje im novu svrhu kao ukrasne saksije.

Povezane teme

10.04.2024 Ideje

Najzdravija i najlepša boja za farbanje jaja

Ovaj uskršnji uradi sam projekat zahteva malo više truda, ali krajnji rezultat će vam pokazati koliko zapravo vredi…

07.04.2024 Ideje

Uskršnji cvetni aranžmani: jednostavne uradi - sam ideje koje će zadiviti vaše goste

Cvetovi donose živost, boju i miris u naš prostor, stvarajući atmosferu topline i radosti koja oslikava duh proleća. Uzorci cveća i pastelnih tonova postaju dominantni, stvarajući...

04.04.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za savršenu organizaciju torbi

Bez obzira na to da li imate samo nekoliko torbi ili ih imate na stotine, važno je da ih pravilno organizujete kako biste produžili njihov životni vek. Plus, dobro organizovan pros...

01.04.2024 Ideje

Uradi sam stalak za začine: lep i jednostavan projekat nadogradnje vaše kuhinje

Dizajniranje i izrada sopstvenog stalka za začine omogućava vam da prilagodite dimenzije, oblik i stil, osiguravajući da se savršeno uklopi u vašu kuhinju i odrazi vaš lični stil.

29.03.2024 Ideje

10 super - cool ideja za recikliranje čepova od plute (pampura)

Korišćenjem starih pampura od plute za dekoraciju doma ne samo da dodajemo lični pečat svom prostoru, već i podstičemo održivost i recikliranje.

26.03.2024 Ideje

8 inspirativnih prolećnih ideja za dekoraciju doma

Prolećna dekoracija nije samo estetska nadogradnja, već prava terapija za dušu, koja nam omogućava da se povežemo sa svežim energijama koje ovo godišnje doba donosi.

23.03.2024 Ideje

Uradi sam vaza od plastične flaše koja izgleda kao keramičko remek - delo!

Umetnost uradi sam projekata ne samo da donosi zadovoljstvo stvaranja, već često rezultira i fantastičnim i funkcionalnim komadima za kuću.

20.03.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja koja će osvežiti izgled vaše spavaće sobe

Jedan od najkreativnijih načina za osvežavanje izgleda spavaće sobe jeste pretvaranje starih majica u prelepe dekorativne jastučnice.

17.03.2024 Ideje

Tako je lako oslikati staru drvenu stolicu i koristiti je kao bočni stočić

Kombinacija restauracije i kreativnog dizajna omogućava nam da oživimo stare komade nameštaja i prilagodimo ih savremenim potrebama i stilovima uređenja.

11.03.2024 Ideje

Praktičan držač za ključeve od reciklirane daske i starih kašika

Kombinujući funkcionalnost sa estetikom, držač za ključeve od recikliranih materijala postaje priča o transformaciji i ponovnom korišćenju materijala, koja nas ujedno inspiriše da...

08.03.2024 Ideje

Uradi - sam zidni sat od epoksidne smole koji možete napraviti već ovog vikenda

Ova tehnika omogućava vam da stvorite personalizovan i jedinstven sat koji će istovremeno biti funkcionalan i estetski privlačan element u vašem domu.