Pripremite stan za krečenje

Nevezano sa tim da li se useljavate u novi stan, ili želite da osvežite isti, krečenje zna da bude prilično dug i mukotrpan posao posebno onda kada se radi o celom stanu.

Uz malo dobre organizacije i par trikova možete pripremiti svoj stan za krečenje i istovremeno se izvanredno provesti dok to radite. Ne zaboravite, priprema je pola posla.

Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da na pravi način i uz veoma malo truda pravilno zaštitite svoje dragocene površine i pripremite svoj prostor za krečenje.

1. Pre nego što počnete bilo šta da radite, pustite laganu muziku po želji, potom krep trakom osigurajte vratanca kredenaca i ormarića da se ne bi otvarala pri pomeranju.

2. Počnite polako da prebacujete sav nameštaj u jednu prostoriju, ako je to ikako moguće. Velike ormare i slične kabaste stvari stvari samo pomerite na sredinu sobe.

3. U farbari ćete naći najlon širine oko 4 m koji se prodaje na metar, ali i u pakovanjima. Obavezno izračunajte površine podova vaših prostorija. Za podove je najbolje koristiti ovaj najlon koji je dosta deblji od ostalih, kako se ne bi lako pocepao merdevinama, ili nečim sličnim dok krečite.

4. Regale i ostali teški ili robustni nameštaj možete prekriti nešto tanjim najlonom, koji je namenjen isključivo za to. Ovaj najlon se vrlo lako naelektriše i stoga bolje prijanja uz predmete, a ujedno je i znatno jeftiniji od debelog najlona koji ćete koristiti za podove.

5. Krep trakom i najlonom prekrijte sve štekere i prekidače. Ovo je vrlo bitno zbog nanošenja podloge koja se razređuje sa vodom i zna dosta da curi pri nanošenju.

6. Prozore, radijatore i ostale elemente koje ne želite da uflekate farbom prekrijte finim najlonom i oblepite krep trakom. Posebno obratite pažnju na ivice koje moraju da prate oblike predmeta.

7. Kada je sve precizno i uredno zaštićeno, pogledajte da li ima nekih eksera ili šrafova koje želite da uklonite.

8. Kada su zidovi oslobođeni neželjenih rupa od eksera ili šrafova, popunite preostale pukotine ili rupe glet masom. Ako je rupa isuviše velika možete malterisati ili je jednostavno napuniti papirićima preko kojih ćete staviti glet masu.

9. Kada ste završili gletovanje i sve se dobro osušilo, uzmite parče šmirgle i fiksirajte ga za jednu stranicu neke stare ali čvrste kutije, ili parčeta drveta, koje će vam poslužiti kao alat za šmirglanje zidova. Kružnim pokretima ošmirglajte sva ispupčenja, fleke i staru boju.

10. Kada su zidovi svuda ravnomerno išmigrlani, operite ih blagim rastvorom deterdženta sa vodom. Vrlo je bitno da ih dobro isperete vodom i da dopustite da se dobro osuše. Ako vam zidovi nisu masni ili mnogo prljavi, ovaj korak možete da preskočite.

11. Tek kada su zidovi potpuno čisti i ujednačene boje, možete naneti podlogu i početi sa krečenjem.

Stari čaršafi ili ćebad vam mogu poslužiti kao odlična zaštita za nameštaj za vreme krečenja. Većina disperzija i poludisperzija se uz malo napora skida običnom vodom, zato nemojte paničiti ako nešto zamažete.

N.Đ.

Povezane teme