Predivni cvetni aranžmani od bundeve koje možete sami napraviti

Ukoliko ste se pitali postoji li savršeni jesenji dekor – odgovor vam stiže u vidu uradi sam projekta kojim se možete pozabaviti već ovog vikenda...

Verovatno ste do sad imali prilike da vidite prelepe cvetne aranžmane od bundeve koji krase brojne magazine i portale. To ne bi trebalo da vas čudi s obzirom da je uveliko startovala sezona dobro poznatih svetskih praznika poput Dana Zahvalnosti i Noći Veštica gde je upravo bundeva glavni akter svih dekorativnih priča.

Pa ipak, ove jeseni bundeva ne mora biti ni dosadna ni zastrašujuća, posebno ukoliko ste i vi odlučili da joj podarite neki kreativniji dizajn. Najbolja stvar koju sa njom možete uraditi jeste da je oplemenite najlepšim mogućim svežim cvećem i postavite u centar dnevnog boravka – sigurni smo da će vam ovakva jedna prirodna vaza biti večno zahvalna. Naglašavamo “večno” jer je ova vaza sasvim izdržljiva i praktična (ukoliko je izlakirate) pa je možete ponovo koristiti svake godine u ovo doba.

photo: lifeatcloverhill.com

Za početak je potrebno da nabavite bundevu ili tikvu po želji – ili meri, jer ipak trebate imati u vidu postavku ovakve jedne vaze. Vaza izrađena od nešto veće bundeve idealna je za centralni deo nekog masivnog drvenog trpezarijskog stola, ali ona sasvim sigurno ne može krasiti neku manju staklenu policu. U obzir, dakle, dolaze sve moguće varijante, odnosno boje, ali je naš predlog da izaberete što svetliju bundevu jer vam ona ostavlja mnogo više prostora za sprovođenje kreativnih ideja u realnost.

photo: lifeatcloverhill.com

Pre nego što dodate bilo koju boju ili šaru svom odabranom primerku, isecite vrh bundeve kako biste napravili otvor, a zatim izvucite sve što nađete u unutrašnjosti. Bilo bi dobro da tako izdubljenu bundevu ostavite negde da se lepo osuši (idealno par dana na suncu), ali ukoliko vam se žuri – dobra opcija je i da je izlakirate ili obojite akrilnim bojama a zatim ostavite par sati da se osuši. Za to vreme pozabavite se cvećem koje ste odabrali za punjenje bundeve. Uzmite najpre penu za cvetne aranžmane (koju možete kupiti u bilo kojoj prodavnici repromaterijala) i dobro je natopite vodom par minuta dok dobro ne upije svaku kap.

photo: lifeatcloverhill.com

Stavite neku manju plastičnu kesu unutar bundeve a zatim ubacite i natopljenu penu. Isecite stabljike pod uglom od 45 stepeni (što će izgledati kao da ste ih naoštrili) i ubacujte stabljike u penu jednu po jednu vodeći pritom računa o dizajnu koji želite da postignete. Naš savet je da u centar bundeve stavite one živopisnije, reprezentativnije uzorke, a da ostatak ispunite sitnijim komadima koji će izgledati kao potpora glavnom cvetu. Kako se vaš aranžman bude sušio, tako ćete morati da dodajete vodu u cvetnu penu – jednostavno uklonite uvelo cveće a zatim ponovo obrežite nove stabljike pod uglom od 45 stepeni i vratite ih na prvobitnu poziciju.

photo: lifeatcloverhill.com

A za sve one koji ove jeseni nisu u mogućnosti da nabave pravo cveće (ili im je to velika gnjavaža), uvek postoji ona veštačka opcija koja može delovati podjednako privlačno, samo je u tom slučaju važno zameniti mokru penu suvom jer vam neće biti potrebno nikakvo natapanje.

Izvor: firstdayofhome

Povezane teme