Plafonske tapete u enterijeru

Uređenje enterijera jedan je od najlepših, ali ujedno i najtežih poslova.

Potrebno je pre svega odabrati stil, tehniku i dekorativne elemente za uređenje prostora, a zatim upotrebiti kreativnost da sve izgleda skladno. Brojna rešenja vam danas mogu pomoći pri uređenju vašeg životnog prostora poput zidnih panela, gipsanih ploča i tapeta. Naš današnji fokus je na trećem pojmu, ali ne tamo gde ste na njega navikli.

Zaobići ćemo u ovom slučaju zidove i pogled usmeravamo ka plafonu. Dekoracija plafona predstavlja suptilan način dodavanja dekora prostoru bez remećenja prisutnog sklada u njemu. U poslednje vreme sve više srećemo ovaj trend u savremenim stanovima i kućama, i moramo primetiti da ostavlja snažan utisak. 

Plafonske tapete mogu prostoru doneti slojevitost i preko potrebnu dubinu, naročito ako se radi o većim površinama. Iako se čini kao komplikovan poduhvat, ovakav jedan zadatak ne iziskuje mnogo vremena, a daje odlične rezultate. Kako mu pristupiti?

Dobar izbor tapeta je vaša startna linija. Imajte na umu da previše intenzivni dezeni i boje mogu da progutaju prostor. Takođe budite pažljivi sa kontrastima i u svakom slučaju prednost dajte onim tapetama koje se po želji mogu lako ukloniti. Tradicionalne tapete sa zidova se dovoljno teško skidaju, tako da sigurno ne želite dodatno da se mučite kada je plafon u pitanju.

Pažljivo birajte boju i uzorak. Tamniji tonovi vizuelno će smanjiti sobu, svetliji imaju moć proširenja prostora, dok metalik boje mogu da pomognu pri refleksiji svetlosti u prostoru. Osim toga imajte na umu da krupniji uzorci više privlače pažnju od onih manjeg obima, što znači da su ovi drugi prijatniji za gledanje. Ako vašim enterijerom dominiraju neutralni tonovi utoliko je pred vama lakši zadatak, jer možete posegnuti za nekim intenzivnijim bojama. Međutim, ako je vaša npr dnevna soba ispunjena crvenim, ljubičastim ili naradžastim tonovima, trebalo bi da se držite što smernijih boja tapeta – nekih nežnih pastelnih varijanti.

Tapete na plafonu predstavljaju zapravo finalni potez koji dajete prostoru i mogu biti od velikog značaja za stilski izražaj. S toga birajte s ljubavlju i povedite se onim što vas inspiriše.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Ideje

Povezane teme