Pet ideja za brzo preuređenje kuhinje

U recesijsko doba teško je izdvojiti novac za nove kuhinjske ormariće i sve aparate, ali možete je osvežiti na nekoliko načina koji ne zahtevaju tako velik izdatak...

1. Bojenje

Ako odlučite da obojite ormariće, dobićete veliku promenu u kuhinji jer će se činiti kao da ste je u potpunosti zamenili. Ako slučajno u budžetu imate novca za novu radnu ploču, kuhinja će zaista biti neprepoznatljiva.  

Ako imate ormariće od punog drveta, možete skinuti staru boju i obojiti u neku po svojoj želji. Ovo je dugotrajniji postupak. Nakon što odaberete boju, sva vratanca je potrebno pripremiti tako što ćete skinuti staru boju šmirglom, popraviti eventualna oštećenja i tek tada bojiti, pa završiti zaštitnim lakom. Sve materijale možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama i pitati prodavce za pokoji savet. Nemojte zaboraviti da se između svakog farbanja vratanca i delovi moraju dobro osušiti.

2. Nove ručkice

Puno brži način osvežavanja, i svakako povoljniji, je zamena ručki na ormarićima i fiokama. Ako imate kvalitetne ručke, možda im je samo potrebno pošteno poliranje i kada očistite ostatak kuhinje, i to će biti neki novi početak.

3. Novi frontovi

Ovaj projekat biće skuplji od farbanja svih frontova, ali ako imate dovoljno novca, odabraćete nove prednje stranice po želji i osvežiti kuhinju. Potrebno je pronaći majstora koji će uzeti mere i izraditi i montirati nove frontove. Ako ste dobri sa alatom i imate vremena, možete ih izraditi i sami i naručiti materijal po meri u prodajnim centrima koji nude drvo i materijale za izradu nameštaja.

4. Kreativni trenuci

Nemojte zaboraviti da možete pustiti mašti na volju, pa zameniti ili obojiti smo neke od frontova, pa kombinovati boje da se slažu sa ostatkom životnog prostora. Postoje i odlične samolepljive tapete kojima se mogu prelepiti samo određeni delovi.  

5. Dodaci

Dodate li malom preuređenju pokoji novi detalj koji stoji na kuhinji, odmah će izgledati novije. Odličan izbor je začinsko bilje od kojeg imate dvostruku korist - kuhinja će izgledati lepše i imaćete sveže začine dok kuvate.

Povezane teme