Ove fenomenalne viseće police možete napraviti za jedno popodne!

Danas sa vama delimo jedan zanimljiv uradi sam projekat, idealan za sve one koji žele da unesu malo originalnih detalja u svoju kućnu kancelariju...

Bilo da ste od jutra do mraka opterećeni radom na računaru, ili se vaš posao svodi na neprekidno telefoniranje, sigurni smo da ste se bar jednom u proteklih godinu dana suočili sa mnoštvom smetnji i iskušenja koje nudi kućna kancelarija. U većini slučajeva, reč je o mestu koje smo u poslednjem trenutku adaptirali za potrebe online-rada pa se u njemu često ne nalaze sve one “kancelarijske” stvari kojima smo inače okruženi u normalnim okolnostima.

Postoje razni načini da u svoj privatni radni kutak unesete malo funkcionalnog nameštaja koji će automatski poboljšati i vašu produktivnost ali i svakodnevnu efikasnost. Sigurni smo da ste sebi već obezbedili neku pristojnu verziju klasičnog kancelarijskog stola, ali šta je sa dodatnim opcijama za skladištenje svog propratnog materijala – poput ormarića i neizostavnih polica? I još bitnije – šta ako vam očajnički treba malo više prostora ali vam kućni budžet tako nešto ipak ne dozvoljava?

Ukoliko spadate u ovu grupu zaposlenih, onda za vas imamo idealno rešenje u vidu visećih radnih polica koje ne samo da će vam uzeti malo vremena i novca, već su i maksimalno štedljive kada je u pitanju celokupan radni prostor. Istovremeno, one su mnogo zanimljivije od standardnih otvorenih polica, možete ih dizajnirati onako kako vama to odgovara pa će samim tim i vaš poslovni kutak izgledati originalnije ali i mnogo opuštenije.

photo: lemonthistle.com

Za izradu jedne viseće police su vam za početak potrebne dve manje drvene ploče (veličinu sami birate ali standard je oko 30 cm), ili – ukoliko već imate neki lep a duži komad drveta slobodni ste da ga podelite na dva podjednaka dela. Zatim, potrebno vam je i malo omiljene boje koju takođe birate u zavisnosti od željenog cilja – najbolje varijante su svakako klasične opcije: bela, crna i boja drveta, ali to ne znači da ih i vi morate izabrati po svaku cenu, posebno ukoliko želite da date neki poseban šmek svojoj kancelariji. Takođe, moraćete da nabavite i neko lepo najlonsko uže (i ovde se možete opredeliti za uže u boji) čija će dužina zavisiti od veličine polica pa ćete sami morati i da napravite proračun. Od ostalog materijala potrebni su vam još i električna bušilica kao i 2 metalna nosača police (koje takođe možete nabaviti u svakoj malo bolje opremljenoj prodavnici materijala).

Nakon što ste dobro izmerili i isekli daske, potrebno je da napravite odgovarajuće rupe za prolazak užeta. Ovo bi svakako bilo bolje učiniti pre bojenja kako ne biste imali uočljivo svetliju ivicu oko probušenih rupa. Ukoliko se pitate kolike bi ove rupe trebale da budu – reći ćemo vam samo da moraju biti nešto veće od odabranog užeta, ali opet i dovoljno male kako čvor (koji ćete kasnije vezati) nikada ne bi mogao da prođe. Kada završite sa ovim delom projekta, prelazite na farbanje koje će vam možda oduzeti najveći deo vremena (posebno ukoliko tome dodate i neophodno sušenje i eventualno duplo premazivanje dasaka u slučaju da niste zadovoljni izvedenom bojom).

photo: lemonthistle.com

Dok čekate da se boja osuši i ujednači, dobro bi bilo odabrati mesto za instaliranje police, izmeriti njenu širinu i u skladu sa tim pričvrstiti nosače na zid. Kada su nosači pričvršćeni, kroz njih provlačite konopac odnosno uže – koliko je konopca potrebno zavisi od rasporeda koji želite da postignete ali je uvek najsigurnija opcija da krenete sa nekom standardnom dužinom (recimo 5 ili 10 metara) koju ćete kasnije skraćivati u skladu sa dubinom polica koju odaberete.

Uže zatim provlačite kroz prvu policu (vodeći računa o približnoj visini koju želite) s tim što bi pametno bilo da imate i pomoćnike koji bi držali policu fiksiranom dok se vi bavite vezivanjem preostalih čvorova (ukoliko ste zaboravili - imate ih četiri po polici). Kada dostignete željenu visinu, dodajte svoju sledeću policu, zavežite čvorove i podesite ih ukoliko je to potrebno, a zatim policama dodajte i malo težine kako biste isprobali njihovu izdržljivost.

Mi smo se danas odlučili za viseću kancelarijsku policu koja u sebi sadrži dve daske, ali vi svakako možete ići i sa nešto dužom opcijom, posebno ukoliko preferirate manji razmak između njih. Isto tako, imajte u vidu da je užetu potrebno malo vremena da se rastegne kako treba, pa će za “pun efekat” ove police biti potrebno oko nedelju dana. Nakon toga možete biti ubeđeni da se ona neće pomeriti ni milimetar, ostaće čvrsta i postojana a pritom izdržati sve knjige, sveske, papire i fascikle koje budete tamo skladištili.

Izvor: lemonthistle.com

Povezane teme