Osnovni alati koje svako domaćinstvo treba da ima

Postoje određene kućne popravke koje su veoma jednostavne i vrlo često moraju biti hitno učinjene.

Skidanje slavine, zamena osigurača, promena štekera ili prekidača, predstavljaju neke od osnovnih stvari koje je poželjno znati. Ukoliko ste dovoljno entuzijastični, ali nemate odgovarajući alat u kući, predstavljamo vam nekoliko saveta kako da nabavite ogovarajuću opremu i koji je to najneophodniji alat bez koga ni jedno domaćinstvo ne sme da bude.

Izaberite alat i osnovna sredstva za rad na pravi način
Metar

Jedna od najosnovnijih stavki u ovom polju je metar za merenje. Obavezno kupite što duži trakasti metar, za kućne potrebe može biti sasvim dovoljna dužina od tri do pet metara, sa kojima možete izmeriti odjednom željene dimenzije bez višestrukog ponavljanja merenja.

Čekić

Čekić je osnovni alat bez koga nema gotovo nikakvih radova u kući. Preporučujemo vam građevinski čekić težine 300 ili 400 grama, koji možete koristiti isključivo za zakucavanje eksera. Najbolje je da se u ovom slučaju opredelite za model koji poseduje mekanu dršku ergonomske izrade.

Odvijač sa komplet nastavcima

Šrafciger je neminovno nešto bez čega jedno domaćinstvo ne može da se održava, ali jedan šrafciger ne može odvrtati ili zavrtati sve šrafove. S tim u vezi se, umesto velikog kompleta šrafcigera, kao veoma jednostavno rešenje nameće odvijač. U skladu sa šrafovima koji postoje na tržištu i prema obliku njihove glave možete kupiti različite nastavke za vaš odvijač. Najbolji potez predstavlja kupovina različitih nastavaka za odvijače, na primer, ravnih i krstastih, koji vam mogu pomoći za prvo vreme, dok kasnije kada se izverzirate i kada vam se za time ukaže potreba, možete kupiti dodatke za imbus šrafove.

Klešta

Za sve uobičajene kućne potrebe je sasvim dovoljno da posedujete dva para klešta.

1. Par kombinovanih ili univerzalnih klešta, pomoću čijih krakova možete stegnuti različite oblike, preseći ili ogoliti strujnu žicu. Prilikom kupovine se opredelite za modele sa izolovanim drškama jer je njihova upotreba mnogo lakša, ali vas ova izolacija takođe štiti i od strujnog udara.

2. Drugi par klešta koji je poželjno da posedujete jesu papagajke, koje vam podesivim otvaranjem svojih vilica omogućavaju odvrtanje, zavrtanje ili stezanje različitih predmeta, bilo malih ili velikih dimenzija.

Podešavajući ključ

Podešavajući ključ predstavlja alat od nerđajućeg čelika čije se vilice mogu razdvojiti od 30 do 35mm i mogu obuhvatiti većinu matica koje se svakodnevno pronalaze u kući. Prilikom kupovine ovog alata izaberite što ravniji model, da biste lakše dosegli teško pristupačna mesta, kao što su nosač bojlera ili donja strana mašine za veš.

Turpija

Turpija vam može pomoći prilikom ravnanja i uglačavanja različitih površina i ivica predmeta sa neravninama nastalim prilikom sečenja. Prilikom kupovine se opredelite za široku turpiju za metal, koja vam u isto vreme može poslužiti i za obradu drveta, dok je mnogo bolja u tu svrhu nego mnogi drugi modeli, koji prilikom turpijanja drvenom materijalu kidaju i oštećuju strukturu.

Testera

Još jedan od alata koji može da ima više funkcija jeste testera sa univerzalnom oštricom, i njeni zubci su savršeni za sve nas koji volimo da se bavimo kućnim radinostima, jer sa njima možemo da sečemo drvo, metal i plastiku.

Skalpel

Skalpel je veoma oštar nož sa zamenjivim sečivom koji može da seče različite materijale kao što su papir, plastika i karton. Prilikom kupovine se opredelite za modele sa segmentnim sečivom, koje će vam uvek omogućiti da imate oštar nož. Potrudite se da uvek imate komplet rezervnih sečiva.

Baterijska lampa

Lampa vam je neophodna prilikom havarija i nestanaka struje, dok je savršena alatka i onda kada morate da radite na loše osvetljenim mestima. Uvek kupujte što jednostavniji model baterijske lampe, koji možete lako odložiti ili okačiti, što vam ostavlja potpuno slobodne ruke.

Izolirka

Izolir trake uglavnom služe za obezbeđivanje električne instalacije, ali ih takođe možete koristiti u različite svrhe. Izolirkom možete spajati raznovrsne predmete, obložiti drške raznoraznih alatki, a ako je traka vodootporna, njome možete bez ikakvih problema zakrpiti mesta na kojima curi voda.

Od materijala su tu još i žice različitih veličina, kreirane od raznih metala. Metalna žica je idealan saveznik prilikom brojnih intervencija, dok sa njom možete improvizovati i kreirati svakojake elemente kao što su kuke, šelne i spojnice. Žice vam mogu pomoći prilikom odčepljivanja sudopere ili kade, ali je za slivnike i veće cevi najbolje da kupite sajlu za otpušavanje, koja je veoma veoma laka za korišćenje i prilično jeftina.

Uvek pri ruci imajte i nekoliko starih kablova, koje ste prethodno sačuvali zbog licnaste žice smeštene u njima. Ovaj tip žice ima savršenu namenu u osiguračima starog tipa, ali ćemo o svemu tome govoriti nekom drugom prilikom.

N.Đ.

Povezane teme