Osetite skrivene čari forme i funkcije skandinavskog stila

Ako se za neki stil može reći da predstavlja savršenu mešavinu forme i funkcije, onda je to definitivno skandinavski...

Skandinavski dizajn je poslednjih godina doživeo nagli skok popularnosti. Ovo ne čudi, s obzirom da se radi o izgledu koji je definisan čistim linijama, šik minimalizmom i sveukupnim prozračnim osećajem. Bez obzira da li ste već godinama ljubitelj skandinavskih enterijera ili tek prvi put dolazite u kontakt sa njima, sigurni smo da će vam ovih par saveta biti od koristi.

Izaberite prigušene boje

Boja je važno mesto za početak definisanja bilo kog stila. Deluje kao pozadina za ostatak dizajna i pomaže da se odvojeni elementi spoje na kohezivan način. U skandinavskim prostorima, fokus je na tome da stvari budu svetle, lagane i prozračne. Stoga je važno da se odlučite za prigušene boje poput pastelnih i neutralnih. Ako želite da dodate malo više boje, ledeno plava i tamnija siva su posebno popularne nijanse.

Izaberite nameštaj čistih linija

Nameštaj je jedan od identifikacionih faktora skandinavskog dizajna. Karakterišu ga jednostavne siluete, čiste linije i naglasak na prirodnim materijalima. Kad god je to moguće, fokus je i na odabiru dobro napravljenih, zanatskih proizvoda u odnosu na komade masovne proizvodnje. Sa ovim stilom dizajna, postavljanje je jednako važno kao i sami proizvodi. Želećete da vaš nameštaj bude centralna tačka sobe.

Dodajte toplinu kroz akcente

Postoji jedna ključna razlika između skandinavskog dizajna i drugih minimalističkih prostora, a to je nivo udobnosti. Dok mnogi minimalistički enterijeri mogu izgledati previše oštri ili hladni, skandinavski prostori treba da budu topli i privlačni. Udobni, utešni akcenti su ključ tog uspeha, pa zato slobodno dodajte malo tekstila, puno jastuka i mekih ćebadi a ne zaboravite ni plišani tepih.

Neka prazan prostor radi za vas

Pošto je skandinavski dizajn tako jednostavan, ne treba da čudi da je manje više. Ovde bi funkcija svake sobe trebalo da bude u prvom planu a prazan prostor bi mogao da bude od posebne koristi. Uklonite sve stavke iz prostora i, kada dobijete prazno platno, pomerajte ih deo po deo. Razmišljajte kao kustos i odlučite pojedinačno da li svaka stavka dodaje specifičnu vrednost dizajnu. Kad god niste sigurni, slobodno izostavite taj komad. Ako vam višak takozvanog negativnog prostora stvara nelagodnost, dajte sebi vremena da se prilagodite ili razmislite o tome na kojim delovima dizajna je potrebno još raditi. Podešavajte svoj prostor sve dok ne pronađete savršenu ravnotežu.

photo source: home-designing

Povezane teme