Ofarbajte sami ulazna vrata i prizovite proleće u svoj dom

Najlakši način da oživite svoj dom u proleće jeste da se pozabavite farbanjem ulaznih vrata.

A za ovakav jedan poduhvat nije potrebno angažovanje profesionalaca, dovoljno je samo malo kreativnosti (i mnogo upornosti), kao i adekvatan izbor boje koju želite da implementirate u svoje domaćinstvo ovog proleća.

Bilo da ste odlučili da svojim ulaznim vratima date neki intenzivniji “look” ili ste ipak odlučili da investirate u neku neutralniju, neupadljivu nijansu, evo jednostavnih koraka koji će vam pomoći da svoje namere sprovedete u delo.

Od materijala je potrebno nabaviti:

  • podlogu za boju

  • željenu boju

  • četke za farbanje

  • slikarsku samolepljivu traku

  • valjak i dršku od pene

  • običnu krpu

Jednom kada ste nabavili materijal sa liste, biće potrebno da uklonite kvaku i da slikarskom trakom zaštitite sve one delove kojima ne planirate da date novi izgled.

Podrazumeva se da bi na početku ovog poduhvata vrata trebala da budu kompletno očišćena i obrisana (naravno, pre farbanja ipak proverite i da li su i potpuno suva) a ukoliko postoje slojevi stare boje rešite ih se korišćenjem strugalice ili brusne ploče kako biste u potpunosti izravnali površinu koju planirate da ofarbate.

Obavezno odaberite boju koja izgleda dobro i iznutra (kada su vrata otvorena) i spolja, a isto tako ne zaboravite da je proverite pod više vrsta i uglova svetlosti. Temeljno nanošenje osnove (podloge) je prvi neophodan potez pri farbanju, jer on služi za sakrivanje stare i omogućavanje duže trajnosti nove boje. Podlogu bi trebalo ostaviti da se osuši minimum 24h.

Nakon toga pristupate klasičnom farbanju vrata odabranom bojom i prilagođenom četkom (četkicom), dok se penasti valjak sa našeg spiska može upotrebiti za popunjavanje većih prostora. I ovu boju bi trebalo ostaviti da se osuši nekih 24 sata, a nakon toga ponovo vratiti sve elemente (kvaku, šrafove) na svoje mesto i... pa, uživati u svojim novim vratima!

Izvor: housebeautiful

Povezane teme