Oduzmite da biste dodali: ideje za kreiranje praktičnog minimalizma u domu

Minimalistički pristup može maksimalno iskoristiti vaš prostor fokusiranjem pažnje tačno tamo gde želite...

Tako često prilazimo prostoru i pitamo se šta se može dodati. Međutim, šta je sa onim stvarima koje se mogu oduzeti? Određeni prostori - oni sa sjajnom arhitekturom, neverovatnim pogledom ili malim dimenzijama - mogu se najbolje poboljšati minimalističkim pristupom, bilo da to znači minimalni nameštaj, uklanjanje grandioznih umetničkih dela ili čak smanjivanje palete boja.

Kako uspešno prihvatiti minimalnu estetiku, zajedno sa nekim idejama i novitetima, a da sve to pritom dobro funkcioniše u vašem domu? Odgovor je – idite korak po korak. Primera radi, ako ste dovoljno srećni da imate neverovatan drveni pod, nemojte ga pokrivati prostirkama i tepisima. Umesto toga, idite na minimum tako što ćete ga držati golim i setite se da minimalistički aranžmani zaista dozvoljavaju arhitekturi sobe da diše.

Prelepe ugradne police, kameni zid, kamin i ograda od prirodnog drveta takođe mogu zauzeti centralno mesto u prostoru gde se nalazi samo jedna stolica, kauč i tepih. Da li je ovo praktično za puno domaćinstvo? Verovatno ne. Ali ako živite sami, ova postavka bi mogla biti opcija.

Možda imate zid od kamena, cigle ili druge vrste materijala koji privlači poglede? Odlično, nemojte se truditi da ga prekrijete umetničkim delima ili policama sa sitnicama, jer su ovakvi zidovi dovoljno jedinstveni da stoje sami. Osim toga, njihova tekstura će pružiti dovoljno vizuelnog uzbuđenja za sobu.

Dalje, kauči zaista jesu prilično dobar komad nameštaja u životnom prostoru, ali verujte nam na reč – sasvim je moguće da vam ni kauč nije potreban. Ako planirate da svoj dnevni boravak koristite više za društvene situacije nego za izležavanje ispred televizora, razmislite o tome da ga popunite pojedinačnim stolicama ili jednostavnim foteljama.

Isto tako, ako je vaš prostor obdaren neverovatnim pogledom, izaberite stolice u minimalističkom stilu kako ga ne biste umanjili. Imajte u vidu da su dodatni teški komadi nameštaja samo smetnja koja dovodi do osećaja skučenosti, pa ih izbegavajte i onda kada u svom domu imate sasvim dovoljno prostora da se maksimalno “raširite”.

Ako se mnogo toga dešava u vašem prostoru - recimo, puno uzoraka ili boja – pokušajte da neke stvari ipak držite pod kontrolom. Previše zanimljivih elemenata u prostoriji može dovesti do toga da prostor postane neartikulisan ako niste pažljivi. Ne zaboravite da možete postići minimalistički stil sa stvarnim nameštajem koji odaberete. Primera radi, dva mala stočića za kafu i minimalističke stolice savršeno će zaokružiti bilo koji prostor za sedenje, a dodatnu funkcionalnost možete postići dodavanjem malih pomoćnih stočića u blizini stolica kako biste obezbedili dodatno mesto za piće.

Povezane teme