ODABERITE PRAVI TEPIH ZA VAŠ DOM

Više slika

Više slika

Prilično povoljne i lepe podne obloge kao što su tepisi i ćilimi mogu dovesti do značajnih promena u dekoru enterijera.

Većinu vremena, naše oči su usmerene iznad poda, te se ova oblast često zanemaruje. Međutim, sa atraktivnim tepihom, možete učiniti da vaš dekor od sasvim običnog postane izvanredan.

Dizajn osnove

Podne obloge, kao što su tepisi, staze i ćilimi dodaju kompletan i estetski izgled živom prostoru i teksturama u dekoru. Podovi u dnevnoj sobi, koliko god sjajni i penušavi bili, izgledaće nepotpuno bez prelepog tepiha. Tepih pored topline stvara u dnevnom boravku centralno mesto, te je važno da ga sinhronizujete sa dekorom.

Tepisi

Tepih nikada ne može izaći iz mode. Da li je tradicionalni dekor ili savremeni, minimalistički, moderan ili kitnjast, vi i dalje osećate potrebu da vaš pod oblačite tepihom koji izgleda lepo i donosi toplinu pod nogama. Tepisi imaju luksuznu auru u sebi. Oni dodaju grandioznost i kraljevski osećaj za dekor. Oni takođe pružaju vizuelni apel sa prskanjem boja u prostoriji.

Tema i boja

Kada uređujete životni prostor, obično postoji tema i specifične boje koje koristite u enterijeru. Slični principi moraju da se primenjuju prilikom kupovine tepiha ili ćilima za sve prostorije u vašem domu. Za neformalan izgled, odaberite svetle boje sa kontrastima, a veličina tepiha treba da bude srazmerna veličini prostorije. Tepisi sa malim motivima su dobar izbor za malu sobu, dok su vaći motivi prikladniji za veće sobe.

Ako želite polu - formalni izgled, odaberite boje koje nisu ni previše svetle, ni suviše blede i suptilne. Za formalni izgled, kupite tepih ili ćilim u mekim, pastelnim ili bogatim bojama.

Dnevna soba i trpezarija mogu biti obogaćene formalnim tepisima, ali spavaćim sobama dodajte notu ležernosti i učinite ih toplim i prijatnim mestom za odmor. Male ćilime ili staze možete koristiti u kupatilima, ako postoji adekvatan prostor.

Kupovina tepiha

Kada kupujete tepih, obratite pažnju na debljinu vlakana. Prediva i vlakna treba da budu dobro tkana za dobar kvalitet. Ukoliko je tepih deblji, on je istovremeno mekan i udoban. Vuneni tepih je odličan izbor za dnevne boravke, jer je mekan, topao i od prirodnog je materijala. Debeo tepih sa penastom podlogom je savršen za podno sedenje, gde svileni ukrasni jastuci razbacani po podu stvaraju vizuelna uzbuđenja.

Tepih za dečiju sobu može biti u jarkim bojama i sa zanimljivim dezenima koje će vaša deca voleti. Klasične mekane tkanine opšivene trakama u veselim bojama takođe mogu da stvore zabavne tepihe za decu.

Za etno izgled, karirani tanki tepisi dodaju posebnu notu. Za mekši osećaj odaberite monohromatske tepihe od pamuka, dok će vunene krpare doneti sofisticirani i udoban osećaj u domu. Za etno stil u domu možete koristiti prostirke za stolice i krevete koje su u skladu sa odabranim tepihom.

Podovi u domu

Pored teme, pre nego odabetrete pravi tepih za vaš dom, uzmite u obzir podove u vašoj kući. Svetlo obojeni podovi su dobra pozadina za tamne boje tepiha. Takođe, pre kupovine, proverite da li je bilo koji član porodice alergičan na materijale koji se koriste za izradu tepiha.

Za velike i prostrane sobe, idealni su tepisi suptilnih boja i poželjno je da ne budu previše veliki i šareni. Šareni tepih nadahnjuje energiju monohromatskoj sobi, dok se ćilimi mogu klasifikovati prema njihovom materijalu.

U zavisnosti od lokacije i prostorije tepih može biti od pamuka, svile, vune, kože i sintetičkih materijala. Oni dolaze u širokom spektru veličina, dizajna i boja. Osim ove tri funkcije, pazite sa atraktivnim oblicima. Okrugli, cik-cak i tepisi različitih oblika izgledaju upečatljivo u dečijim sobama.

Sa toliko različitih boja, materijala i dizajna na raspolaganju, može biti teško izabrati najbolji tepih za vaš dom. Neki materijali mogu zahtevati česta čišćenja koja jednostavno ne mogu da stanu u vaš zauzeti raspored, dok drugi dolaze sa visokom cenom, a neki mogu čak imati uticaj na vaše zdravlje. Pogrešno izabran tepih može izbledeti brzo. Zaštitite vašu investiciju i izaberite najbolji tepih za vaš dom sa ovim savetima.

Bez obzira koji tip tepiha birate, da li je od zida do zida ili prostirka, držite ga čistim i redovno održavajte, jer je to odličan način da poboljšate njegovu dugovečnost.

Autor: M.L.

Povezane teme

12.05.2024 Ideje

5 ideja za odlaganje stvari u malim stanovima

Uz malo kreativnosti i pametnih rešenja za odlaganje, možete pretvoriti svoj kompaktni životni prostor u funkcionalnu i organizovanu oazu.

09.05.2024 Ideje

Super jednostavna ideja za novi izgled kuhinjskih ormarića

Fantastičan i pristupačan način da unesete lični pečat u svoju kuhinju jeste dodavanje boje ili uzorka na unutrašnjost ormara sa staklenim vratima, jer su oni uvek vidljivi. Dok fa...

06.05.2024 Ideje

Napravite sami prelepe sveće od pomorandžine kore

Jednostavna i kreativna uradi sam ideja uz pomoću koje možete sami napraviti prelep mirišljavi ukras u svom domu

03.05.2024 Ideje

Uskršnja šećerna jaja

Peekaboo šećerna jaja, koja su u nekim delovima sveta deo uskršnje tradicije, izgledaju impresivno, a veoma ih lako možete i sami napraviti...

01.05.2024 Ideje

5 najboljih ideja za uskršnje cvetne aranžmane

Od vedrih cvetova do nežnih latica, odabir savršene boje za vaše uskršnje cvetne aranžmane može postaviti ton za radosnu i veselu atmosferu.

29.04.2024 Ideje

Uradi sam uskršnja korpica na 3 načina

U uskršnjoj korpici svaka sitnica nosi svoju priču, od ručno oslikanih jaja do medenih kolačića, svežeg voća i cveća koje donosi proleće.

27.04.2024 Ideje

Značaj uskršnjeg venca u vašem domu: tradicija, simbolika i kreativne ideje

Ukrašen živopisnim cvetovima, zelenilom i uskršnjim dekoracijama, uskršnji venac služi kao vizuelna centralna tačka koja dočekuje goste i postavlja ton za svečane proslave.

24.04.2024 Ideje

Kako odabrati savršenu boju fuge za pločice?

Prava fuga ne samo da značajno doprinosi vašoj odabranoj šemi pločica, već je i odgovorna za stvaranje kohezivne privlačne jedinice unutar kupatila odnosno kuhinje.

23.04.2024 Ideje

Ofarbajte uskršnja jaja pirinčem

Tokom godina, ljudi su osmislili mnoge metode za farbanje, a mi vam ovog puta pokazujemo kako da ofarbate jaja uz pomoć priniča i boje za hranu.

18.04.2024 Ideje

Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Otkrivamo vam trik koji je uvek uspešan, a sasvim jednostavan. Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj. Jaja farb...

15.04.2024 Ideje

5 zabavnih načina za farbanje Uskršnjih jaja koje definitivno treba isprobati ovog proleća

Farbanje uskršnjih jaja jedna je od najpoznatijih i najdražih tradicija među Srbima. Ova tradicija traje već vekovima i predstavlja simbol obnove i novog života. Proces farbanja ja...