Naučite da koristite tečnu smolu i napravite sami ukrase

Tečna smola je kao oluja obuzela svet umetnosti i zanata. Tokom proteklih nekoliko godina, čini se da ovaj materijal možete naći u gotovo svakom kreativnom proizvodu, od zapanjujućeg nakita do divnog nameštaja.

Iako njena eterična lepota može delovati tako da pomislite da je ne moguće da uz pomoć tečne smole i napravite sami nešto kreativno imate sreće- kreiranjedekorativnih predmeta, posebno nakita, je izvodljiv “uradi sam” projekat za svakoga ko želi da ga savlada.

Šta je smola?

Vrsta smole koja se koristi u umetničkom kreativno, procesu je sintetički materijal koji počinje kao viskozna supstanca i zatim se stvrdne. Zapravo, to je "termoreaktivna plastika" koja je pomešana u dva dela - metil metakrilatna tečnost ima katalizator koji se dodaje, što dovodi do toga da postigne transparentan oblik.

Zbog toga se ponekad naziva i AB smolom. UV smola je takođe popularna vrsta materijala koji se koristi za manje predmete. Za razliku od AB smole, ovaj oblik je solarni; samo ga stavite na sunce ili pod UV svetlo i počeće da se razvija za samo nekoliko minuta.

Pribor koji vam je neophodan

Smola se retko koristi sama po sebi. U umetnosti, dodaje se boja ili se koristi za oblaganje objekata kao što su osušeni listovi ili mali privesci.

Evo opštih stvari koje su vam potrebne da biste započeli (mada se vaši alati mogu menjati na osnovu vašeg projekta):

Epoksidna ili tečna smola - na tržištu postoje različite vrste smola, ali ćete želeti da potražite onu koja ima oznaku „epoksid“ ili „smola za izlivanje“.

Dolazi u pakovanju od dve bočice - jedna je katalizator koji stvara hemijsku reakciju da stvrdne smolu. (Isprobajte ove visoko cenjene smole u umetničkim krugovima: Art ‘N Glow’s Clear Casting and Coating Epoxy Resin; ArtResin’s Clear Epoxy Resin; i Clear Castin Resin with Catalyst)

UV smola - Ako ste zainteresovani za upotrebu smole koja se aktivira sunčevom svetlošću, proizvođači kađu da je DecorRom neotrovna formula.

Pigment epoksidne smole - Želite li da dodate boju svojim kreacijama? DecorRom prodaje set od 23 pigmenta boje koji su napravljeni za epoksidnu smolu.

Čaše za jednokratnu upotrebu - Morate da pomešate svoju smolu i katalizator zajedno, i to ćete hteti da učinite u nečemu za jednokratnu upotrebu. Najbolje su jeftine plastične čaše ili kalup za kolače, koji ćete namenski koristiti samo za spravljanje ukrasa.

Drveni štapići - Mešanje epoksidne smole je nauka. Takođe ćete želeti set drvenih štapića za mešanje.

Rukavice za jednokratnu upotrebu - Ponovo, pošto radite sa hemikalijama, želite da se zaštitite najbolje što možete. Investirajte u par rukavica od lateksa da bi vaše ruke bile bezbedne.

Zaštitna maska - reakcija koju proizvode smola i katalizator je ekstremno mrisno jaka pa je neophodno da nosite zaštitnu masku.

Pogledajte inspirativan video koji početnike uči kako da kreiraju ukrase od epoksidne smole.

N.V.T.

Foto Dmytro Amanzholov/Shutterstock

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Ideje

Povezane teme