Napravite sami prelepu dekorativnu sveću sa mirisom lavande

Mali dekorativni detalji čine da prostorija odiše lepotom, zanimljivošću i da uživamo dok boravimo u njoj.

Mirisne sveće ne samo da prijaju oku, već i arome koje ispuštaju nadražuju naša čula. Iako je interesovanje za sveće češće među ženama nego muškarcima u našem modernom dobu, sama izrada svieća je bila prilično muška veština. Naročito u srednjem veku, trgovina svetiljkama (svećama) bila je od vitalnog značaja za kraljevstva i sela.

Svetlost je očigledno bila neophodna i ta svetlost je dolazila iz voska ili lojnih (životinjskih masti) sveća. Preduzeća, domovi, parohije i slično. svi su se oslanjali na dobavljače, što je činilo prilično unosnom profesijom za srednjevekovne zanatlije.

Danas, kada sveće nisu praktična potreba, one mogu biti dekorativni romantični detalj u muškom ambijentu i u bilo kojoj prostoriji. Sveće zaista mogu biti veoma meditativne i promišljene.

Mnogo je zabavnije naučiti kako napraviti mirisne sveće nego ih kupovati. Svojim blagim sjajem i nežnim parfemom vanile, lavande sandalovine, kafe ili burbona, ne postoji ništa tako opuštajuće kao što je čitanje tokom letnjih večeri uz sveće koje ste sami napravili.

Da, prodavnice su pune svih vrsta mirisnih sveća, ali vam je mnogo zabavnije naučiti kako se kuvaju sveće. Možete da napravite sveće sa mirisom koji odgovara (naš predlog je uvek aktuelna lavanda!) - nije teško i samo će vaša mašta ograničiti vaše dizajne. Jedna od najvećih prednosti izrade svieća je prednost izrade jedinstvenih mirisa, oblika i boja.

Iako vam predlažemo da koristite sintetička mirisna ulja za vaše sveće, možete koristiti i eterična. To je uzbudljivo zato što vam daje dovoljno prostora za eksperimentisanje.

Potrebno vam je:

  • Vosak pahuljice od soje
  • Boja za sveće
  • Esencijalna ulja
  • Tegle ili modle
  • Eko fitilj i stabilizator
  • Bambusovi ili štapići za ražnjić

Nadamo se da vam je ovaj video tutorijal pomogao da sami napravite svoju mirišljavu sveću već danas!

Povezane teme

12.05.2024 Ideje

5 ideja za odlaganje stvari u malim stanovima

Uz malo kreativnosti i pametnih rešenja za odlaganje, možete pretvoriti svoj kompaktni životni prostor u funkcionalnu i organizovanu oazu.

09.05.2024 Ideje

Super jednostavna ideja za novi izgled kuhinjskih ormarića

Fantastičan i pristupačan način da unesete lični pečat u svoju kuhinju jeste dodavanje boje ili uzorka na unutrašnjost ormara sa staklenim vratima, jer su oni uvek vidljivi. Dok fa...

06.05.2024 Ideje

Napravite sami prelepe sveće od pomorandžine kore

Jednostavna i kreativna uradi sam ideja uz pomoću koje možete sami napraviti prelep mirišljavi ukras u svom domu

03.05.2024 Ideje

Uskršnja šećerna jaja

Peekaboo šećerna jaja, koja su u nekim delovima sveta deo uskršnje tradicije, izgledaju impresivno, a veoma ih lako možete i sami napraviti...

01.05.2024 Ideje

5 najboljih ideja za uskršnje cvetne aranžmane

Od vedrih cvetova do nežnih latica, odabir savršene boje za vaše uskršnje cvetne aranžmane može postaviti ton za radosnu i veselu atmosferu.

29.04.2024 Ideje

Uradi sam uskršnja korpica na 3 načina

U uskršnjoj korpici svaka sitnica nosi svoju priču, od ručno oslikanih jaja do medenih kolačića, svežeg voća i cveća koje donosi proleće.

27.04.2024 Ideje

Značaj uskršnjeg venca u vašem domu: tradicija, simbolika i kreativne ideje

Ukrašen živopisnim cvetovima, zelenilom i uskršnjim dekoracijama, uskršnji venac služi kao vizuelna centralna tačka koja dočekuje goste i postavlja ton za svečane proslave.

24.04.2024 Ideje

Kako odabrati savršenu boju fuge za pločice?

Prava fuga ne samo da značajno doprinosi vašoj odabranoj šemi pločica, već je i odgovorna za stvaranje kohezivne privlačne jedinice unutar kupatila odnosno kuhinje.

23.04.2024 Ideje

Ofarbajte uskršnja jaja pirinčem

Tokom godina, ljudi su osmislili mnoge metode za farbanje, a mi vam ovog puta pokazujemo kako da ofarbate jaja uz pomoć priniča i boje za hranu.

18.04.2024 Ideje

Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Otkrivamo vam trik koji je uvek uspešan, a sasvim jednostavan. Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj. Jaja farb...

15.04.2024 Ideje

5 zabavnih načina za farbanje Uskršnjih jaja koje definitivno treba isprobati ovog proleća

Farbanje uskršnjih jaja jedna je od najpoznatijih i najdražih tradicija među Srbima. Ova tradicija traje već vekovima i predstavlja simbol obnove i novog života. Proces farbanja ja...