Napravite sami prelepe sveće sa vašim omiljenim mirisima i uštedite novac

Mnogo su jeftinije od sveća koje kupujete u prodavnici i tako ih je lako napraviti...

Ako vam u kući stalno gori mirisna sveća, možda biste konačno mogli da uštedite malo novca i sami napravite sveće sa omiljenim esencijalnim uljima umesto da ih kupujete u prodavnici. Potreban vam je samo komplet za pravljenje sveća, omiljena eterična ulja i lepa tegla otporna na toplotu u kojoj ćete držati sveću. Tačnije, za izradu ovih sveća biće vam potrebno:

  • lonac
  • silikonska lopatica
  • uređaj za centriranje fitilja ili štapići
  • makazice
  • vosak za sveće
  • staklene tegle otporne na toplotu
  • esencijalna ulja
  • fitilji za sveće

Pre nego što počnete da topite vosak ili mešate mirise, biće vam potrebno nešto u šta ćete sipati mešavinu voska. Radi sigurnosti, preporučujemo da sveće pravite samo u čvrstim staklenim posudama. Ako već imate teglu za sveće koja vam se sviđa, takođe možete očistiti vosak iz tegle i prenameniti posudu. Kada su vaše posude za sveće čiste, suve i spremne za upotrebu, vreme je da otopite vosak.

Materijale za pravljenje sveća možete kupiti zasebno, ali najekonomičnije je kupiti komplet za pravljenje sveća koji uključuje sav vosak, fitilj i uređaje za centriranje fitilja koji će vam trebati za ceo set sveća. Lako je odrediti količinu voska koja će vam trebati za svaku sveću: napunite posudu ljuspicama voska do mesta gde želite da površina sveće počinje.

Kada izmerite ljuspice voska, istopite ih na srednjoj vatri. Zatim polako mešajte ljuspice silikonskom lopaticom. Kada se vosak potpuno otopi, dodajte 10-20 kapi eteričnih ulja u smešu. Na primer, možete koristiti šest kapi ulja eukaliptusa i šest kapi ulja lavande.

Pre nego što sipate vosak u teglu, moraćete da pričvrstite fitilj na dno posude. Svaki fitilj treba da ima ravno metalno dno; umočite metalni deo u otopljeni vosak i stavite ga na sredinu dna tegle ili posude. Držite ga na mestu dok se vosak ne stvrdne i fitilj ne bude u stanju da samostalno stoji.

Pažljivo uklonite vosak sa vatre i sipajte ga u posudu. Ako se fitilj odlepi sa dna, možete koristiti uređaj za centriranje fitilja iz kompleta da ga držite na mestu - na taj način će fitilj biti u samom centru sveće kada se vosak stvrdne. Ako koristite široku posudu, takođe možete da postavite dva štapića preko vrha posude kako biste držali fitilj na mestu.

Biće potrebno nekoliko sati da se vosak stvrdne, pa ostavite sveće da odstoje preko noći. Kada odsečete fitilj, vaša sveća je spremna da gori.

Povezane teme

19.02.2024 Ideje

Kako brzo i lako očistiti sudoperu od nerđajućeg čelika?

Tu smo da vam otkrijemo najbolje metode čišćenja i damo savete kako da održavate besprekoran izgled ovog jako važnog kuhinjskog elementa i u godinama koje dolaze.

16.02.2024 Ideje

Lako, a praktično: uradi - sam prenosivi rešo od konzerve

Aluminijum, najlakši od svih metala, je ključni materijal u proizvodnji ambalaže za napitke, a danas ćemo ga ponovo iskoristiti kako bismo stvorili prenosivi rešo.

13.02.2024 Ideje

Lepa i praktična: uradi sam dekorativna lampa napravljena od papira

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efektan projekat omogućava vam da izrazite svoju maštu i stvorite jedinstvenu dekoraciju koja će služiti i kao funkcionalan dodatak domu.

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.