Napravite sami originalan ugaoni čiviluk za svoje predsoblje

Šta se desilo sa starim dobrim čivilucima?

U zadnje vreme sve češće srećemo njihove update-ovane verzije u vidu minijaturnih nosača koji se montiraju na vrata, ili u vidu nastavka cipelarnika što se uglavnom smatra i nekom najpraktičnijom opcijom. Ali, ukoliko vi spadate u onu staru gardu koja voli tradicionalne komade nameštaja, ili jednostavno u svom hodniku imate neki posebno drag kutak koji želite dodatno da naglasite – evo savršenog uradi sam čiviluka koji morate isprobati ove jeseni!

Ovaj pomalo avangardni čiviluk je savršeno rešenje za gotovo svako predsoblje, iz prostog razloga što izgleda sasvim cool i kada se ne koristi striktno za kačenje kaputa. Uz to, njegov četvrtasti oblik omogućava mu da se uvuče u svaki ugao, a zahvaljujući svojim pregradama on “radi” na više različitih nivoa pa ga bez muke mogu koristiti i deca.

Ono što je najbitnije u izradi ovog projekta jeste odluka o visini čiviluka, jer će od nje zavisiti dužina drveta koje ćete koristiti za njegovu izradu. Biće vam potrebne 4 duže letvice (ili fino obrađene daske) koje će predstavljati kostur konstrukcije, a sa njima i dodatnih 12 manjih komada koji će konstrukciji obezbediti stabilnost i povezati je u celinu. Dužina manjih letvica zavisi od razmaka koji želite da postignete – naš predlog je da se držite proseka, odnosno nekih 25 cm.

photo: remodelaholic.com

Ostatak neophodnog materijala čine neizostavna električna bušilica, šrafovi, brusilica, lepak za drvo (ili građevinski lepak, svejedno je), testera i željena boja. Kada je izbor boje u pitanju, pobrinite se da ona u potpunosti odgovara atmosferi koja vlada u ostatku vašeg hodnika, ali ne zaboravite da ipak svom čiviluku date neku upečatljiviju nijansu kako bi svi vaši posetioci odmah znali da se radi o krajnje autentičnom uradi-sam produktu.

Nakon što ste izrezali osnovne letvice ali i manje komade, biće potrebno da izradite i dodatne delove, odnosno klinove koje slobodno možete iseći nešto duže nego što je to potrebno iz prostog razloga da bi mogli poneti i više tereta. Odrežite zatim jednu stranu klina testerom i to pod uglom od 45 stepeni kako biste ga naoštrili, odnosno kako bi postao kuka na koju ćete kasnije kačiti svoje stvari. Količina ovih klinova je apsolutno proizvoljna i zavisi od toga koliko uopšte planirate da “uposlite” svoj čiviluk, mada se i ovde možete voditi standardom koji kaže: 14 ili 15 komada je sasvim dovoljno!

photo: remodelaholic.com

Sve ove klinove odnosno buduće kukice je važno lepo izbrusiti kako biste bili sigurni da se radi o komadima drveta koje ćete lako zalepiti na čitavu konstrukciju. Dobro ih prebrišite i odredite im mesta (iscrtajte slobodno po glavnim letvicama) a zatim se vratite na spajanje osnovne konstrukcije. Kada je reč o sastavljanju osnove čiviluka idealno bi bilo da koristite bušilicu i manje šrafove za koje ste sigurni da neće oštetiti drvo, ali ukoliko se toga ipak bojite – slobodno se možete poslužiti i lepkom.

photo: remodelaholic.com

Bitno je samo sve povezati tako da savršeno naleže, ostaviti konstrukciju da “odleži” dan dva (važi za metodu lepljenja) a zatim se pozabaviti dodavanjem malenih klinova sa strane. Njih lepite na osnovnu površinu sa one ugaone strane što će vam automatski omogućiti stvaranje pristupačnih i elegantnih kukica na koje možete kačiti apsolutno sve – od teških kaputa, preko torbi do neizostavnih zimskih šalova i kapa!

Izvor: remodelaholic.com

Povezane teme