Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

Otkrijte tajnu savršene završne obrade uz naš jednostavan recept za uradi sam kit za drvo...

Neki ovu smesu zovu kit za drvo, neki i dalje koriste stari dobri naziv - punilo za drvo, ali svakako svima je jasno o čemu se zapravo radi. U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim površinama i predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

Kit za drvo se ne koristi samo za popravku nameštaja, jer se ova smesa može iskoristiti i na mnogo kreativniji način. Primera radi, ona vam može pomoći da dodate teksturu svojim slikama i drvenim skulpturama. Takođe, uz pomoć ove smese možete kreirati i geometrijske šare, cvetne dizajne ili druge dekorativne elemente na stolovima, vratima ili drvenim kutijama.

Isto tako, kit za drvo može pomoći da poboljšate prirodnu lepotu drveta stvaranjem čvorova, vijuga i sitnih nesavršenosti za rustičniji izgled nameštaja. Ukoliko spadate u grupu onih kreativnijih uradi - sam entuzijasta, možete napraviti zapanjujuće drvene mozaike tako što ćete ređati male komade drveta različitih boja i pričvrstiti ih sa "uradi sam" punilom za drvo. Takođe, možete dizajnirati prelepe komade drvenog nakita, kao što su privesci ili minđuše umetanjem malih dodataka od drveta.

Naš „uradi sam“ recept za smesu koju ćete kasnije koristiti da popunite drvo je jednostavan, jeftin i neverovatno efikasan. Od alata će vam biti potreban nož za kit, brusni papir, brusilica (turpija), a od materijala je dovoljno da nabavite samo piljevinu, lepak za drvo i posudu za mešanje ovih sastojaka.

Sakupite dovoljnu količinu piljevine od iste vrste drveta koju popravljate. Ako nemate dovoljno, napravite više tako što ćete brusiti komad istog drveta dok ne prikupite dovoljnu količinu. Stavite piljevinu u posudu za mešanje i postepeno dodajte lepak za drvo uz neprestano mešanje. Počnite sa odnosom piljevine i lepka za drvo 1:1 i prilagodite po potrebi. Nastavite sa dodavanjem vezivnog sredstva i mešanjem dok ne postignete konzistenciju poput kita. Punilo treba da bude savitljivo i lako za rad.

Da biste bili sigurni da imate pravu konzistenciju, nanesite malu količinu punila na skriveno ili neupadljivo područje drveta. Procenite da li odgovara boji i teksturi drveta. Zatim, koristeći nož za kit, nanesite punilo za drvo na područje koje želite da popravite. Uverite se da je čvrsto pritisnuto odnosno da je popunilo sve praznine.

Vreme sušenja zavisi od korišćenog vezivnog sredstva. Mešavine lepka za drvo se suše u roku od nekoliko sati, dok epoksidnoj smoli može biti potrebno nešto duže. Kada se smesa osuši i očvrsne, obrusite popravljeno područje dok ne bude glatko i u ravni sa okolnim drvetom. Zatim možete završiti izgled bojenjem drveta ili postavljanjem prozirne završne obrade koja odgovara izgledu drveta.

Povezane teme

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.

20.01.2024 Ideje

Od dnevne sobe do garderobera: elegantne i jednostavne ideje za moderan izgled doma

Naši enterijeri mogu imati ogroman uticaj na našu psihu, pa je zbog toga odabir prave kombinacije boja, nameštaja i tekstura izuzetno važan i sastavni deo dekoracije svakog moderno...

17.01.2024 Ideje

Transformišite svoj hodnik efikasnim i stilizovanim idejama za odlaganje obuće

Istražite kreativne police, klupice i druge funkcionalne elemente koji će unaprediti svakodnevno iskustvo odlaganja obuće u vašem ulaznom prostoru.

14.01.2024 Ideje

10 fenomenalnih ideja za popunjavanje tog praznog prostora ispod stepenica

Uz malo mašte i dodatnih ulaganja, trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete ideju za renoviranje prostora ispod stepenica koja odgovara i dizajnu vašeg doma i životnom stilu...

11.01.2024 Ideje

Napravite sami prelep stočić ili stolicu od obične plastične gajbe

Ako volite da organizujete piknik napolju ili imate svečana druženja u svom dvorištu, zgodno je da imate prenosive, lagane stolove tako da ne morate stalno da ulazite unutra da bis...