Najzdravija i najlepša boja za farbanje jaja

Ovaj uskršnji uradi sam projekat zahteva malo više truda, ali krajnji rezultat će vam pokazati koliko zapravo vredi…

Čak i oni koji nisu neki ljubitelji farbanja jaja će poželeti da isprobaju ovu tehniku, jer su ovo najlepše i pre svega najzdravije ofarbana jaja! Jaja koja budete ofarbali na ovaj način biće jedinstvena u predivnim nijansama plave, zelene i ljubičaste boje, koja neće imati veštački izgled.

Za ovakvo bojenje jaja ne koriste se veštačke boje niti bilo koja sredstva, pa su samim tim znatno zdravija od jaja koja su obojena bojama iz kesica ili onih koja su dekorisana šljokicama, nalepnicama i slično. Mi vam dajemo uputstvo, korak po korak, za postizanje ove boje.

Materijal:

  • Kuvana jaja

  • Gaza

  • Konopac ili gumice

  • Šolje u kojima ćete farbati jaja i kašike za vađenje

  • Crveni kupus –plava boja , borovnice – siva i sivo plava, i grožđe – boja lavande i tamno plava

  • Bilje, listići ili cvetovi za ocrtavanje dezena

  • Daska na kojoj će se jaja sušiti

Uputstvo za rad

Pripremite boje po svom izboru. Isecite kupus u komade, isperite borovnice i oberite grožđe. Dodajte boju – svaku pojedinačno, u posudu sa vodom i ostavite da proključa. Smanjite ringlu koliko god da je to moguće, i ostavite da se kuva pokriveno 15 do 30 minuta.

Potom, koristite kašiku za ceđenje i izvadite komadiće biljaka koje ste ubacili u vodu kako biste napravili boju, tako da u šerpi ostane samo tečnost. Ostavite da se ohladi do sobne temperature i prespite u manje činije ili šolje. Po želji možete dodati 1 supenu kašiku sirćeta po šoljici, što može rezultirati jačim bojama.

Isecite gazu na kvadrate 15cm x 15 cm i stavite sa strane, a potom odaberite svoje listiće koje ćete koristiti za dodavanje šare, odnosno dezena jajima. U ovom primeru, korišćena je paprat, korijander, majčina dušica i živa ograda.

Jednu po jednu biljku pažljivo naslonite na jaje i potom ga čvrsto obmotajte gazom, uvrtajući sve krajeve kako bi jaje bilo što bolje umotano. Naravno, za ovo možete koristiti i stare najlon čarape. Kada obmotate jaje, gazu ili čarapu vežite kanapom ili gumicom. Potom, potopite celo jaje u boju po izboru. Ponovite sa svim jajima i dezenima.

Kada završite sa potapanjem jaja u boju, prenesite ih u frižider i držite ih tamo sve dok ne dobiju nijansu boje koja se vama dopada. U našem primeru možete videti jaja koja su stajala nekoliko sati u boji, dok su druga bila potopljena i po dva dana. Jaja su rotirana tokom tog vremenskog perioda, kako bi boja bila ravnomerna.

Kada postignete želejnu boju, izvadite jaja iz boje i ostavite ih da se sama prosuše u gazama nekoliko minuta. Potom, pažljivo uklonite gazu i biljku koju ste koristili za dezen i uživajte u boji svog prirodno obojenog uskršnjeg jajeta.

Ova jaja ćete moći lepo da izložite kao glavni dekor i centar pažnje na vašem uskršnjem stolu, a sigurni smo da će se svi gosti diviti njihovoj lepoti. Boje kao što su ove ne mogu se naći u prodaji, a mnogi misle da su ona znatno lepša od onih koja su obojena bojama iz kesice.

Iako ćete se možda namučiti dok ovako obojite jaja, sigurni smo da ćete biti jako zadovoljni krajnjim rezultatom!

Povezane teme

09.05.2024 Ideje

Super jednostavna ideja za novi izgled kuhinjskih ormarića

Fantastičan i pristupačan način da unesete lični pečat u svoju kuhinju jeste dodavanje boje ili uzorka na unutrašnjost ormara sa staklenim vratima, jer su oni uvek vidljivi. Dok fa...

06.05.2024 Ideje

Napravite sami prelepe sveće od pomorandžine kore

Jednostavna i kreativna uradi sam ideja uz pomoću koje možete sami napraviti prelep mirišljavi ukras u svom domu

03.05.2024 Ideje

Uskršnja šećerna jaja

Peekaboo šećerna jaja, koja su u nekim delovima sveta deo uskršnje tradicije, izgledaju impresivno, a veoma ih lako možete i sami napraviti...

01.05.2024 Ideje

5 najboljih ideja za uskršnje cvetne aranžmane

Od vedrih cvetova do nežnih latica, odabir savršene boje za vaše uskršnje cvetne aranžmane može postaviti ton za radosnu i veselu atmosferu.

29.04.2024 Ideje

Uradi sam uskršnja korpica na 3 načina

U uskršnjoj korpici svaka sitnica nosi svoju priču, od ručno oslikanih jaja do medenih kolačića, svežeg voća i cveća koje donosi proleće.

27.04.2024 Ideje

Značaj uskršnjeg venca u vašem domu: tradicija, simbolika i kreativne ideje

Ukrašen živopisnim cvetovima, zelenilom i uskršnjim dekoracijama, uskršnji venac služi kao vizuelna centralna tačka koja dočekuje goste i postavlja ton za svečane proslave.

24.04.2024 Ideje

Kako odabrati savršenu boju fuge za pločice?

Prava fuga ne samo da značajno doprinosi vašoj odabranoj šemi pločica, već je i odgovorna za stvaranje kohezivne privlačne jedinice unutar kupatila odnosno kuhinje.

23.04.2024 Ideje

Ofarbajte uskršnja jaja pirinčem

Tokom godina, ljudi su osmislili mnoge metode za farbanje, a mi vam ovog puta pokazujemo kako da ofarbate jaja uz pomoć priniča i boje za hranu.

18.04.2024 Ideje

Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Otkrivamo vam trik koji je uvek uspešan, a sasvim jednostavan. Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj. Jaja farb...

15.04.2024 Ideje

5 zabavnih načina za farbanje Uskršnjih jaja koje definitivno treba isprobati ovog proleća

Farbanje uskršnjih jaja jedna je od najpoznatijih i najdražih tradicija među Srbima. Ova tradicija traje već vekovima i predstavlja simbol obnove i novog života. Proces farbanja ja...

07.04.2024 Ideje

Uskršnji cvetni aranžmani: jednostavne uradi - sam ideje koje će zadiviti vaše goste

Cvetovi donose živost, boju i miris u naš prostor, stvarajući atmosferu topline i radosti koja oslikava duh proleća. Uzorci cveća i pastelnih tonova postaju dominantni, stvarajući...