Najbolje metode i sredstva za čišćenje plastike

Sunce nam stiže i vreme je da se baštenske plastične garniture očiste!

Plastika je veoma svestran materijal i proizvode od plastike koristimo svakodnevno. Samo pogledajte oko sebe i videćete plastiku skoro svuda - na svojim računarima, telefonima, u svojim automobilima i mnogim stvarima koje vas okružuju. Plastični proizvodi, pogotovo oni koje koristite van svog doma, kao i one u domu, često požute i budu prljavi. Činjenica je da predmeti od plastike zaslužuju da budu čisti, kao i svaki drugi materijal koji je u vašem posedu.

Za čišćenje plastike, najbolje je da pripremite sve što vam je potrebno i budete organizovani kako bi ovaj posao uradili brzo i lako. U zavisnosti od veličine predmeta, odredite mesto gde ćete očistiti plastične predmete. Za manje stvari, sudopera ili korito za veš može da bude odgovarajuće, ali ako čistite veće stvari najbolje je da ih očistite napolju.

Čišćenje prljavštine sa plastične baštenske stolice crevomphoto: iStock

Pripremite kantu (ako ne koristite lavabo ili sudoperu), sredstva za pranje, mekanu tkaninu, suve peškire, stare četkice za zube (za teško dostupna mesta), gumene rukavice (ako imate osetljive ruke ili želite da zaštitite svoj manikir), i crevo (ako čistite spolja, naravno).

Postoji mnogo sredstava koje možete koristiti za čišćenje plastike.

  • Soda bikarbona (na vlažnoj tkanini stavite sodu bikarbonu i nežno trljajte);
  • Soda za pranje (1 deo sode za pranje na 10 litara vode);
  • OxiClean (1 merica OxiCleana sa 4 litara vode);
  • Deterdžent za pranje (1 čašica deterdženta na 4 litara vode).

Možete koristiti i prirodne proizvode, poput jabukovog sirćeta (direktno bez mešanja) ili (2 šolje sirćeta i 2 kašike tečnosti za pranje posuđa rastvoriti u kofi tople vode) ili 1 šolja belog sirćeta (5% sirćetna kiselina) sa 5-7 litara vode.

Plastične baštenske stolice u dvorištuphoto: iStock

Prvo očistite predmete od prljavštine dva ili tri puta sa crevom ili ispod slavine. Ako perete u sudoperi, možete da potopite predmet 5-10 minuta u vodi sa deterdžentom, a zatim obrišite nežno mekom krpom. Ako predmet koji perete ima uglove, koristite četkicu za čišćenje ovih nezgodnih oblasti.

Na kraju, podsećanje: nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje plastike, ne koristite čelične žice i četke, jer ćete trajno uništiti izgled plastike.

Povezane teme

04.04.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za savršenu organizaciju torbi

Bez obzira na to da li imate samo nekoliko torbi ili ih imate na stotine, važno je da ih pravilno organizujete kako biste produžili njihov životni vek. Plus, dobro organizovan pros...

01.04.2024 Ideje

Uradi sam stalak za začine: lep i jednostavan projekat nadogradnje vaše kuhinje

Dizajniranje i izrada sopstvenog stalka za začine omogućava vam da prilagodite dimenzije, oblik i stil, osiguravajući da se savršeno uklopi u vašu kuhinju i odrazi vaš lični stil.

29.03.2024 Ideje

10 super - cool ideja za recikliranje čepova od plute (pampura)

Korišćenjem starih pampura od plute za dekoraciju doma ne samo da dodajemo lični pečat svom prostoru, već i podstičemo održivost i recikliranje.

26.03.2024 Ideje

8 inspirativnih prolećnih ideja za dekoraciju doma

Prolećna dekoracija nije samo estetska nadogradnja, već prava terapija za dušu, koja nam omogućava da se povežemo sa svežim energijama koje ovo godišnje doba donosi.

23.03.2024 Ideje

Uradi sam vaza od plastične flaše koja izgleda kao keramičko remek - delo!

Umetnost uradi sam projekata ne samo da donosi zadovoljstvo stvaranja, već često rezultira i fantastičnim i funkcionalnim komadima za kuću.

20.03.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja koja će osvežiti izgled vaše spavaće sobe

Jedan od najkreativnijih načina za osvežavanje izgleda spavaće sobe jeste pretvaranje starih majica u prelepe dekorativne jastučnice.

17.03.2024 Ideje

Tako je lako oslikati staru drvenu stolicu i koristiti je kao bočni stočić

Kombinacija restauracije i kreativnog dizajna omogućava nam da oživimo stare komade nameštaja i prilagodimo ih savremenim potrebama i stilovima uređenja.

14.03.2024 Ideje

Prolećna uradi - sam ideja: pretvorite stare konzerve u prelepe saksije za cveće

Ukrasne saksije od starih konzervi su idealne za sadnju raznovrsnog bilja, cveća ili sukulenata, jer vašem prostoru daju šarmantan i personalizovan dodir.

11.03.2024 Ideje

Praktičan držač za ključeve od reciklirane daske i starih kašika

Kombinujući funkcionalnost sa estetikom, držač za ključeve od recikliranih materijala postaje priča o transformaciji i ponovnom korišćenju materijala, koja nas ujedno inspiriše da...

08.03.2024 Ideje

Uradi - sam zidni sat od epoksidne smole koji možete napraviti već ovog vikenda

Ova tehnika omogućava vam da stvorite personalizovan i jedinstven sat koji će istovremeno biti funkcionalan i estetski privlačan element u vašem domu.

05.03.2024 Ideje

Kako rešiti pojavu buđi ispod drvenih podova: saveti i trikovi

Čak i mala količina neotkrivene vlage može prodreti u pukotine na podovima i dovesti do rasta buđi za samo 24 do 48 sati.