Monohromatski dizajn enterijera ne mora biti ravna linija

Šta god mislili o monohromatskim ili jednobojnim enterijerima, istina je da oni nisu nimalo jednostavni kako se to može činiti na prvi pogled...

Da biste uredili prostor u jednoj boji, morate pažljivo koristiti nijanse, razlikovati polutonove i, što je najvažnije, ne smete preterivati sa kontrastom. U monohromatskom enterijeru jedna boja se uzima kao osnova, a njene nijanse postaju pomoćni elementi. Ovo nije nužno crno-bela kombinacija, i slobodno možete koristiti svetle boje umirujući ih manje intenzivnim tonovima.

Jednobojni enterijer nikada neće izaći iz mode, a ako vam dominantna boja jednog dana dosadi, slika se lako može razblažiti drugim tonovima. Pored toga, možete koristiti različite teksture do mile volje i kombinovati mat i sjajne površine, kožu i vunu, staklo i tkaninu, šta god!

Međutim, činjenica je da prostor koji je u jednoj boji može izgledati „ravno“. Zbog toga je važno da se oslobodite ovog osećaja i dodate volumen uz pomoć tekstura i različitih površina. Da bi slika postala formirana, savet je postepeno popunjavati prostoriju detaljima. Počnite sa velikim zapreminama (zidovi, podovi, plafoni), a zatim dodajte predmete (sofa, fotelje, stolovi, stolice). Proverite da li su kombinovani sa opštim tonom prostora i jedni sa drugima. Vrlo mali detalji (dekorativni elementi) mogu vam takođe poslužiti da malo razblaže sliku i budu kontrast postojećim celinama.

Kao što smo pomenuli na samom početku, monohromatski način stilizovanja nije ograničen na sive, crne i bele. Iako se monohromatski prevodi kao 'jedna boja', sa dizajnom enterijera imate malo umetničke dozvole jer 'jedna boja' ne znači tako strog pristup. Kada razmatrate monohromatske šeme boja, dizajneri enterijera predlažu da koristite tri boje. Izaberite svoju boju i izaberite raspon od tri nijanse – jednu tamnu, jednu u sredini i jednu svetlu. Ovo će vam pomoći da stvorite kohezivan izgled.

Kada ispunjavate svoju sobu sličnim bojama, možete rizikovati da se soba spoji u jednu neartikulisanu površinu, bez mnogo definicije. U tim slučajevima je dobro uvesti malo kontrastnih akcenata. Primera radi, u kuhinji možete da uključite kontrastne slavine i ručke za ormare kako biste oživeli svoj monohromatski dizajn.

Koristite boju da biste kreirali žarišne tačke u prostoriji i istakli fokusne zone. Idite na mirnije i mekše boje za veće prostore, kao što su zidovi i nameštaj, i koristite smelije boje za manje akcente kao što su dodaci, umetnost i tepisi. Postavljanje smelih akcenata ispred mekih zona boja skreće pažnju na akcente u monohromatskoj prostoriji. Postavljanje svetlih tonova na zidove takođe će učiniti da se vaša soba oseća većom i prostranijom, a istovremeno će biti prijatna i udobna.

Kada kreirate jednobojnu sobu, predlažemo da počnete od temelja. Bez obzira da li imate tepih, drveni pod ili pločice, centrirajte svoju paletu boja dominantnom bojom koja se nalazi ispod i počnite da nanosite slojeve, koristeći boju od poda do zidova, tekstila i nameštaja. Na ovaj način ćete biti sigurni da je vaš monohromatski enterijer dovoljno zabavan i privlačan, a ne sumoran i dosadan.

Povezane teme