Minimalizam je u modi - uredite prostor uz ovih 7 ideja za odlaganje i organizaciju

Osim što je u poslednjih par godina jako popularan, minimalizam je stil koji u velikoj meri pojednostavljuje život i čini ga lakšim i manje stresnim.

Ipak, da bi se to te lakoće došlo, potrebno je uložiti malo truda i vremena da se dom organizuje, raščisti, a kasnije i povremeno održava. Ukoliko žeite da i vaš dom uredite u duhu minimalizma, a ne znate odakle da krenete, predlažemo vam da sledite naših 7 koraka ka tom cilju. Imati organizovan dom nije teško i ne mora podrazumevati velike i korenite promene - dovoljna je i svesna promena nekih navika ka vidnom poboljšanju.

Jedno u kuću - dva iz kuće

Malo intenzivnije od čuvenog pravila “jedan za jedan”, ono što će vam zaista pomoći da raščistite svoj dom je pravilo da se, umesto jedne, rešite po dve stvari za svaku novu stvar koju nabavite. Dakle, kupujete novu majicu - bacite ili prosledite dalje dve stare. Dopala vam se šolja i morali ste da je kupite? Sigurno imate dve posude ili šolje koje će osloboditi mesto za nju.

Na ovaj način ne samo da ćete se postepeno rešiti viška stvari i čuvati samo one zaista vredne i važne, već ćete pre svake kupovine dobro razmisliti da li nova stvar zaista vredi zamenu za dve stare.

Mesto za sve i sve na svom mestu

Prilikom raščišćavanja pomoći će vam i pravilo - da li za svaku stvar mogu naći odgovarajuće mesto u stanu. Jednom kada svakoj stvari nađete mesto, kasnije raščišćavanje će ići mnogo lakše. Takođe, ne zaboravite i na obrnut smer, tj. da se zapitate da li za svaku stvar koju želite da unesete u vaš dom možete pronaći i odgovarajuće mesto.

Ukoliko uprkos svemu procenjujete da i dalje nemate dovoljno mesta, možda je vreme za zamenu nekretnine.

Čiste površine kao izvor mira

Da, mislimo na sve površine u stanu - kuhinjsku radnu površinu, stolove (radne i trpezarijske), simse na prozorima, mašine, pa i podove. Omogućite prostoru da diše, a svoj um rasteretite nepotrebnog opterećenja i detalja koji ga umaraju. Da ne govorimo o ušteđenom vremenu tokom čišćenja - nema rasklanjanja i pomeranja, samo prebrišete i gotovo.

Ukoliko vam ovakvo raščišćavanje deluje pomalo surovo i mislite da ne biste mogli bez određenih stvari, predlažemo da neophodne predmete koje često koristite odložite u za to namenjene kutije ili posude. Tako će vam i dalje biti nadohvat ruke, ali će prostor i dalje delovati uredno i organizovano.

Otarasite se duplikata

Proverite da li imate previše peškira (dva po osobi je sasvim dovoljno), posteljine, stolnjaka, prekrivača, flašica za vodu ili krema za lice. Kupovina se dešava olako, i ne primetimo kada se stvari prenamnože i okupiraju naš prostor i vreme. Svaka stvar koju moramo da rasklonimo da bismo stan uredili ili očistili košta nas i određenog vremena. Raščišćavanjem viška stvari vraćamo sebi svoje vreme.

Smanjite prostor za odlaganje

Možda vam ovaj savet deluje nelogično, ali zapravo ima mnogo smisla - što više proširujemo prostor za odlaganje, to više (nepotrebnih) stvari skladištimo. Budite hladni i realni i smanjite sebi prilike da stvari umesto u kantu premeštate u kutije za odlaganje.

Redovno raščišćavajte

Ma koliko da ste fokusirani na održavanju reda, minimalističkom stilu i uređenju - stvari nam se nekada jednostavno potkradu, da i ne znamo kako. Zbog toga je jako važno da s vremena na vreme prođete kroz čitav stan i ponovite proces (koji će, naravno, svakog puta sve kraće trajati). Na taj način omogućićete sebi priliku da sagledate upotrebnu i emotivnu vrednost svojih stvari iz više uglova i više puta, te uvideti da vam se prioriteti i potrebe menjaju.

Dajte sebi vremena

Prelazak na minimalizam je proces i tako mu treba i pristupiti, bez pritiska i polako. Za početak, pokušajte da u svakoj prostoriji odredite po jedan deo koji će biti mala oaza minimalizma, raščišćeni deo bez viška stvari. Neka vas taj deo motiviše da nastavite dalje sa raščišćavanjem, i neka vas inspiriše kada osetite mir i red prostora rasterećenog od viška stvari.

Ne dozvolite da vam tek selidba ili prodaja kuća bude povod za raščišćavanje - možete početi već danas.

Nadamo se da ćete, nakon primene ovih saveta, brzo primetiti promene. Uređen dom znači i mir u glavi, manje stresa i više slobodnog vremena i prostora. I ko zna, možda se iznenadite koliko malo stvari nam je zaista potrebno.

Povezane teme

04.04.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za savršenu organizaciju torbi

Bez obzira na to da li imate samo nekoliko torbi ili ih imate na stotine, važno je da ih pravilno organizujete kako biste produžili njihov životni vek. Plus, dobro organizovan pros...

01.04.2024 Ideje

Uradi sam stalak za začine: lep i jednostavan projekat nadogradnje vaše kuhinje

Dizajniranje i izrada sopstvenog stalka za začine omogućava vam da prilagodite dimenzije, oblik i stil, osiguravajući da se savršeno uklopi u vašu kuhinju i odrazi vaš lični stil.

29.03.2024 Ideje

10 super - cool ideja za recikliranje čepova od plute (pampura)

Korišćenjem starih pampura od plute za dekoraciju doma ne samo da dodajemo lični pečat svom prostoru, već i podstičemo održivost i recikliranje.

26.03.2024 Ideje

8 inspirativnih prolećnih ideja za dekoraciju doma

Prolećna dekoracija nije samo estetska nadogradnja, već prava terapija za dušu, koja nam omogućava da se povežemo sa svežim energijama koje ovo godišnje doba donosi.

23.03.2024 Ideje

Uradi sam vaza od plastične flaše koja izgleda kao keramičko remek - delo!

Umetnost uradi sam projekata ne samo da donosi zadovoljstvo stvaranja, već često rezultira i fantastičnim i funkcionalnim komadima za kuću.

20.03.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja koja će osvežiti izgled vaše spavaće sobe

Jedan od najkreativnijih načina za osvežavanje izgleda spavaće sobe jeste pretvaranje starih majica u prelepe dekorativne jastučnice.

17.03.2024 Ideje

Tako je lako oslikati staru drvenu stolicu i koristiti je kao bočni stočić

Kombinacija restauracije i kreativnog dizajna omogućava nam da oživimo stare komade nameštaja i prilagodimo ih savremenim potrebama i stilovima uređenja.

14.03.2024 Ideje

Prolećna uradi - sam ideja: pretvorite stare konzerve u prelepe saksije za cveće

Ukrasne saksije od starih konzervi su idealne za sadnju raznovrsnog bilja, cveća ili sukulenata, jer vašem prostoru daju šarmantan i personalizovan dodir.

11.03.2024 Ideje

Praktičan držač za ključeve od reciklirane daske i starih kašika

Kombinujući funkcionalnost sa estetikom, držač za ključeve od recikliranih materijala postaje priča o transformaciji i ponovnom korišćenju materijala, koja nas ujedno inspiriše da...

08.03.2024 Ideje

Uradi - sam zidni sat od epoksidne smole koji možete napraviti već ovog vikenda

Ova tehnika omogućava vam da stvorite personalizovan i jedinstven sat koji će istovremeno biti funkcionalan i estetski privlačan element u vašem domu.

05.03.2024 Ideje

Kako rešiti pojavu buđi ispod drvenih podova: saveti i trikovi

Čak i mala količina neotkrivene vlage može prodreti u pukotine na podovima i dovesti do rasta buđi za samo 24 do 48 sati.