Mali dom ne mora biti tesan: saveti za opremanje minijaturnih stanova

Danas sa vama delimo najbolje savete stručnjaka za opremanje doma koji će vam pomoći da i najminijaturniji prostor pretvorite u udobno mesto za život.

U tome će nam pomoći galerija slika predivnog stana koji je idealan primer kako jedan sasvim prosečan životni prostor za tren oka može prerasti u prostrani dom. Ovo posebno važi za sve one stanove koji nemaju jasno definisane prostorije pa, baš kao i u ovom slučaju, centralni prostor čine spojena kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

Naglasak je svakako na svetlosti i mudrom odabiru boja, jer je upravo to prvi i osnovni trik koji vizuelno uvećava svaki kutak stana. Bela u kombinaciji sa bež i sivom bojom je idealan izbor za sve sobe, jer ne samo da raspršuje prirodno svetlo u svim mogućim pravcima, već se istovremeno odlično kombinuje sa nešto tamnijim kuhinjskim elementima, kao i diskretnim crnim policama u spavaćoj sobi.

Kada su mali prostori u pitanju od izuzetne važnosti je stvoriti ambijent koji, narodski rečeno, može da diše, jer zatrpani prostori imaju tendenciju da “gutaju” svaki metar u domaćinstvu. Zato je dobro izbegavati glomazne tepihe i zavese a radije se opredeliti za neku efektnu stazu i to isključivo u centralnom delu doma, ili pak delu doma koji želite posebno naglasiti. Ne preterujte ni sa ostatkom kućnog dekora, radije se odlučite za neku originalnu lampu koja će istaći vaš omiljeni kutak za čitanje, ili staklenu vazu koja će ukrasiti stočić za kafu ili noćni ormarić.

Slično važi i kada je nameštaj u pitanju, uvek je dobro iskoristiti uglove pa prednost dati modularnom nameštaju koji se svuda može uklopiti, kao i vertikali – u vidu visećih polica po mogućstvu od poda do plafona. Poneki efektan detalj (poput kamenog zida u slučaju ovog stana) dovoljan je za stvaranje jasne granice između dela za odmor i relaksaciju i dela za ručanje odnosno pripremu hrane.

Povezane teme