Male popravke u kući koje možete uraditi sami

Želite da popravite one male i dosadne probleme u vašoj kuhinji ili kupatilu, a da vam se novčanik ne stanji…?

Uradite te poslove sami, lako je i jednostavno, a mi ćemo vam danas pokazati načine.

PROBLEM: POLOMLJENE PLOČICE

REŠENJE: Uklonite malter oko pločice, ako je pločica teška za skidanje, polomite je u male komade i tako uklonite pločicu. Drugi način je da sa zidarskom bušilicom izbušite rupu u centru pločice i tako je uklonite. Zalepite novu pločicu na mesto sa lepkom, a zatim nanesite malter oko ivica.

PROBLEM: POCEPAN VINIL

REŠENJE: Koristite silikon da popunite poderani deo i višak obrišite suvom krpom. Ako je poderani deo mali, uzmite sapun i trljajte mesto sve dok se ne popuni. Ukoliko vinil ne potapate u vodi i koristite četku, sapun će ostati na mestu. Neće izgledati kao da je novo, ali će sakriti problem.

PROBLEM: OGREBOTINE NA DRVENIM POVRŠINAMA

REŠENJE: Mnoge prodavnice imaju bojice u braon boji. Pronađite nijansu koja vam najviše odgovara i trljajte je u ogrebotine sve dok one ne nestanu.

PROBLEM: LABAV LAMINAT

REŠENJE: Kupite lepak na kojem piše "lepak za projekte" i postavite ga ispod laminata. Pritisnite laminat, a zatim stavite nešto teško na njega sve dok se ne osuši. Ovakav lepak i slični proizvodi dostupni su u svim građevinskim prodavnicama.

PROBLEM: SLAVINA KOJA KAPA

REŠENJE: Prvo zaustavite dotok vode u slavinu tako što ćete zavrnuti ventil ispod sudopere. Ako je to stara slavina, uklonite ručku odvrtanjem šrafa. Izvadite hromirani cilindar ispod, zatim skinite maticu koja drži osnovu u mestu. Izvucite osnovu i zamenite gumicu za česmu. Potom sastavite slavinu.

PROBLEM: POD KOJI ŠKRIPI

REŠENJE: Za brzo rešenje, pospite bebi puder u zglobove poda gde se međusobno dodiruju.

PROBLEM: PROZOR SA DUPLIM STAKLOM KOJI SE MAGLI

REŠENJE: Žao nam je, ali za ovo nepostoji brzo rešenje. To se dešava, jer prozori nisu vakuumom pravilno zapečaćeni, a vlaga nije u mogućnosti da izađe napolje. Najbolje rešenje je da zamenite staklo prozora, ne i ceo prozor. Mnogi lokalni stakloresci će ukloniti i zameniti staklo po razumnoj ceni.

PROBLEM: TRULO DRVO NA PROZORU

REŠENJE: Ako je malo područje, epoksi je odlično rešenje. Epoksi će se zalepiti samo na  čiste površine drveta, tako da morate prvo da uklonite truli deo. Jednom kada smiksate epoksi, imate 30 minuta da radite sa njim pre nego što se stvrdne.

PROBLEM: OTISCI PRSTIJU NA NERĐAJUĆEM ČELIKU

REŠENJE: Svi imamo tu ljubav i mržnju prema nerđajućem čeliku. Da biste sprečili ostavljanje otisaka nanesite tanak sloj maslinovog ulja na površinu mekom krpom.

PROBLEM: RĐA NA PORCELANU

REŠENJE: Verovali ili ne, pasta za zube može učiniti trik. Pokrijte rđu sa pastom za zube i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Pospite sodu bikarbonu i istrljajte čistom krpom.

PROBLEM: PLESNI U FUGAMA

REŠENJE: Plesni i buđ je teško ukloniti iz fuga, ali ne i nemoguće. Sredstva za beljenje su najbolji izbor kod ovog problema. Ako se problem nastavi, onda ćete morati da isfugujete ponovo.

PROBLEM: FLEKE OD VODE NA DRVENIM POVRŠINAMA

REŠENJE: Prekrijte fleku od vode suvom pamučnom krpom i prelazite preko nje sa srednje ugrejanim gvoždjem nekoliko sekundi. Ono će učiniti da krpa upije vodu.

PROBLEM: ZAČEPLJEN SLIVNIK

REŠENJE 1: SODA BIKARBONA I SIRĆE – sipajte pola šolje sode bikarbone u slivnik, a zatim pola šolje sirćeta. Neka odstoji 30 minuta do sat vremena. Ponovite ako je potrebno.

REŠENJE 2: SODA BIKARBONA, SO I KLJUČALA VODA – Sipati 1 šolju sode bikarbone i pola šolje soli u slivnik, a zatim dve šolje ključale vode.

REŠENJE 3: OFINGER  - Koristite ofinger od žice, formirajte malu kuku na kraju i spustite ga u odvod da probije i gurne čep.

Sada znate laka rešenja za neke od najčešćih problema u kući. Zaboravite na majstore kada su u pitanju ovi mali, ali dosadni problemi, jer kao što vidite rešenja su veoma jednostavna. 

N.O.

Povezane teme