KAKO UREDITI IZNAJMLJEN STAN

Imate svoj dom, koji u stvari nije vaš?

Iznajmljeni stan može biti divno mesto za život i pravi izazov za uređenje. Kada živite u iznajmljenom stanu to podrazumeva razna ograničenja: vlasnici žele da beli zidovi ostanu beli, mnogi vam neće dozvoliti da napravite ni najmanje promene u prostoru, neki stanodavci će vas čak zamoliti da ne bušite i ne kačite ništa na zidove.

Da bi situacija bila još složenija, mnogi stanovi koji se iznajmljuju imaju male prostorije, bez suvišnih detalja, sa fiksiranim ormarima i vitrinama i skromnim osvetljenjem. 

Na koji način možete da date lični pečat iznajmljenom prostoru, a da ne razljutite vlasnika? O ovoj temi pisao je Kajl Šuneman u svojoj knjizi "Prva knjiga za kuću: uređenje malih prostora". 

Prvi korak je da osetite prostor 

"Veoma često ljudi se osećaju neprijatno, jer iznajmljeni stan nije njihov i zbog toga godinama nemaju želju da taj prostor urede i pretvore u prijatan dom", kaže dizajner Kajl Šuneman. 

"Život je prekratak da ne biste stvorili utočište prema svojoj viziji". 

Pažljivo planirajte 

"Obično su iznajmljeni stanovi mali, a ja čvrsto verujem da je funkcionalnost važnija od forme", kaže Šuneman. "Ponekad su predmeti koje želite da imate delovi slagalice koju treba uklopiti – sto, krevet, kauč". 

Savet je da oprezno kupujete nove stvari. Umesto da kupite nov, skup komad nameštaja koji odgovara prostoru koji iznajmljujete, iskoristite polovan nameštaj i obojte ga u boju koju volite.

Koristite nalepnice ili tapete 

Tapete su nekada koristili isključivo vlasnici stanova, ali od kada su izmišljene samolepljive tapete, možete lako postaviti tapete na zid i što je veoma važno lako ih ukloniti kada dođe vreme za selidbu. 

Možete koristiti i nalepnice za zid, koje mogu da se nađu u različitim veličinama i oblicima, a možete koristiti i dekorativnu samolepljivu traku. Traku možete zalepiti uz ivice zidova ili na sredinu zida, a šaru ili motiv uklopiti sa namenom sobe. 

Ubacite boje 

"Osvežite sobe bojama uz pomoć raznih materijala i tekstura. Ako ostavite bele zidove, okačite zavese u boji koja će se slagati sa bojom kauča", kaže Šuneman. 

Biljke jarkih boja su jedno od rešenja. Kada dođe vreme za selidbu lako možete da ih ponesete sa sobom. 

Peti zid 

"Vaši podovi su prazan prostor za dizajn", kaže Šuneman i dodaje,"tretirajte ih kao peti zid i pronađite divan tepih kojim ćete prekriti pod". 

Šuneman je ljubitelj tepiha koji idu od ivice do ivice zida. 

Privremene promene 

Iako ne možete da promenite ormare, predlog je da promenite vrata na ormanima i fiokama što vas neće koštati mnogo. 

"Uvek možete da vratite originalna vrata". Ovo važi i za svetlo. Stavite nove lustere i lampe i sačuvajte stare, tako da možete da ih zamenite kada se budete selili iz stana koji iznajmljujete. 

Izvor: B92

Povezane teme