Kako okačiti viseće ležaljke u domu?

Viseće mreže su neosporna strast i kultni element dizajna u Brazilu i ključni su komadi nameštaja u mnogim brazilskim domovima...

Ukoliko baš i niste upoznati sa tradicijom ovih ležaljki, reći ćemo vam da se radi o drevnim predmetima koji datiraju još od domorodaca Južne Amerike koji su ih izrađivali od prirodnih vlakana i koristili za odmor u lovačkim ekspedicijama kao i za spavanje u seoskim kućicama.

Sa širenjem kolonizacije, i one su polako ali sigurno postajale deo kulture doseljenika, i korišćene su kao nameštaj na velikim verandama kuća ali i kao neophodan predmet za putnike koji su privremeno boravili na balkonima lokalnih seljaka.

photo: archdaily

Danas se viseće mreže i dalje koriste za putovanja, posebno u severnim krajevima Brazila, služeći kao udobno i hladno mesto za odmor na dugim izletima brodom. U međuvremenu, kada se koriste u stambenim okruženjima, oni postaju dekorativni predmet koji prenosi osećaj opuštenosti, mira, udobnosti i hladnoće.

Uprkos tome, život u velikim gradovima ostavlja nam malo prostora da integrišemo ove objekte u naš urbani stil života. Ukoliko se pitate postoji li najidealniji način da se tako nešto i sprovede u delo, onda ćemo vam reći da je jedna od dobrih (i najsigurnijih) ideja okačiti viseću ležaljku na plafon, ili na zidove. Ukoliko želite, kuke zatim možete sakriti unutar nekog ormarića, komode ili drvenih ploča.

Viseće mreže sve više postaju alternativni komad nameštaja u urbanim domovima pa se neretko koriste i kao viseće fotelje pričvršćene za plafon, što je verovatno najefikasnija i najbezbednija varijanta koja ujedno evocira ideju lakoće i opuštenosti.

photo: archdaily

Povezane teme