Kako odabrati pravu boju drvenog poda?

Novi podovi su velika investicija, zato je pre upuštanja u takvu avanturu važno poslušati neke mudre savete stručnjaka...

Postavljanje novog parketa je velika investicija, što čini izbor “onog pravog” zastrašujućim, posebno ukoliko pritom baš i nemate iskustva na ovom polju. Da li je hrast bolji od oraha? Šta je sa toplim tonovima? Da li je svetli pod recept za katastrofu? Ovo su samo neka pitanja koja zahtevaju odgovor vodećih svetskih stručnjaka kada je dizajn enterijera u pitanju.

Postoje dva osnovna faktora koja utiču na to kako zapravo izgledaju podovi od tvrdog drveta - prvo je zrno, koje je prvenstveno određeno vrstom drveta, a zatim i završna obrada (ili mrlja) koja je zadužena za stvaranje boje. Stručnjaci kažu da je dobro početi sa izborom boje koja vam je najatraktivnija, odnosno boje koja najviše odgovara kako vama, tako i vašem prostoru. Zatim, možete pogledati različite uzorke zrna i površinske tretmane unutar tog opsega i pronaći onaj za koji smatrate da najbolje funkcioniše sa odabranom bojom i drugim elementima dizajna.

Baš kao i kod boja, ključno je uzeti u obzir i podton vašeg poda. Većina dizajnera upozorava na drvene završne obrade u crvenoj ili narandžastoj boji, jer one imaju tendenciju da izgledaju prilično zastarelo. Ali to ne znači da se treba potpuno kloniti toplih nijansi.

U stvari, jedan od najvećih trendova u drvenim podovima trenutno je takozvani “topli look sive” gde se hladnoća sive meša upravo sa toplijim tonovima što stvara visoku udobnost i neverovatno dobar izgled doma.

Pa ipak, kada je odabir savršenog drvenog poda u pitanju, trendovi uvek treba da budu na drugom mestu, i to nakon vašeg ličnog stila za dekor enterijera. Drugim rečima, boja koju odaberete treba da izazove radost, jer je pod osnovni element svake sobe, dok su tekstil, nameštaj i dodaci propratni elementi koji se mogu koristiti da bi soba odražavala najsavremenije trendove.

Možda će vam se trenutno dopasti izgled određene vrste drvenog poda, ali razmislite o tome koliko ste truda spremni da uložite da biste ga održali netaknutim. Jedno od nepisanih pravila kada je ovaj deo priče u pitanju glasi: tvrđe drvo, kao što je evropski hrast, je dobar izbor za prostore sa velikim prometom kao i prostore koji su usredsređeni na decu, dok su mekše vrste, kao što je orah, pogodnije za područja sa slabijom cirkulacijom.

Ovo posebno važi i za sve one svetlije drvene podove u skandinavskom stilu koji su trenutno prilično na ceni – ukoliko razmišljate baš o jednom takvom podu onda vas upozoravamo da prljavština na njima ima tendenciju da bude mnogo vidljivija, baš kao da se radi o svetlim, belim pločicama ili prostirkama. Ali ako ste voljni da uložite vreme i energiju da redovno čistite i održavate svoje podove, nema razloga da izbegavate svetlije boje.

Premaz boje može biti odlična opcija za ažuriranje drvenih podova koji su imali bolje dane. Iako su često sinonim za rustikalni izgled, obojeni podovi takođe mogu biti neverovatno elegantni. Samo se pobrinite da koristite pravu boju za pod, i to onu koja je formulisana da izdrži svakodnevno habanje.

Povezane teme