Kako očistiti dlake kućnih ljubimaca

Da li imate kućnog ljubimca, odnosno psa ili mačku? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda znate koliko muke oni mogu stvoriti…

Naravno, ovde govorimo o dlakama koje im opadaju i zapetljavaju se i u ona nemoguća mesta. Ipak, postoji rešenje i za taj problem. Svaka životinja ima drugačije krzno i menja dlaku u drugačijim terminima, a problem sa opalim dlakama kućnih ljubimaca upravo mi, vlasnici možemo malo ublažiti četkanjem. Mačke i pse treba četkati jednom ili dva puta nedeljno, što temeljnije.

Nažalost, neki od nas nemaju dovoljno vremena za pravilno četkanje svog psa ili mace, pa problem sa dlakama može postati dominantan u čitavom domu – dlake se zavuku u nameštaj, zavese, tepihe, garderobu… praktično svuda! Čišćenje, usisavanje i brisanje su definitivno aktivnosti kojima se moramo češće pozabaviti kada imamo krznene drugare u svojim domovima.

Mi vam ovog puta predstavljamo nekoliko trikova za skidanje životinjskih dlaka sa različitih površina u vašem domu.

Gumene rukavice

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina za skidanje dlaka, a takođe je jedan od najjeftinijih i najprimenjivijih. Rukavice će biti delotvornije od valjka za skupljanje dlaka, a jednu rukavicu možete koristiti iznova i iznova. Malo je pokvasite, tek toliko da bude vlažna, a ne skroz mokra i potom pređite preko mesta gde je vaš ljubimac ostavio svoj dlakavi trag u jednom smeru. Dlake će se skupljati u loptice koje ćete potom lako pokupiti. Obavezno operite rukavicu nakon upotrebe, da ne biste slučajno deo dlaka vratili na svoj tepih ili nameštaj kada to idući put budete radili.

Sunđer

Iako verovatno nameštaj povremeno usisavate i perete, dlake od kućnih ljubimaca mogu biti uporne i zadržati se na “svom” mestu uprkos svemu tome. Tu kuhinjski sunđer stupa na scenu. Pokvasite sunđer toliko da bude vlažan i grubljom stranom pređite preko tepiha ili nameštaja kako biste pokupili dlake. Verovatno nema potrebe da naglašavamo da za ovo koristite sunđer koji ste baš izdvojili za čišćenje dlaka, dakle ne onaj kojim perete sudove.

Balon

Naduvajte balon i trljajte ga preko površine prekrivene dlakama – nastaće statički elektricitet zbog kog će se dlake zalepiti za njega. Skinite ih i potom ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno. Ovaj način je zabavan klincima, ali ne i nama odraslima.

Samolepljiva traka

Trakom dlake skidate isto kao i valjkom za čišćenje, s tim što će vas ovo manje koštati. Obmotajte traku oko ruke tako da lepljivi deo bude sa spoljne strane i prelazite preko nameštaja i drugih mesta gde ima dlaka. Jedina mana je što će vam biti potrebno mnogo selotejpa ako se vaš ljubimac dosta linja.

Kamen za pete

Baš kao što je slučaj sa sunđerom, abrazivna površina kamena za pete će vam pomoći da lakše sakupite dlake koje su se duboko zavukle u tepih. Pređite nežno preko svog tepiha i potom pokupite dlakave loptice i bacite ih. Na kraju možete usisati et voila – vaš tepih je čist. Ovaj metod nemojte koristiti na nameštaju.

Papilotne sa čičkom

Papilotne sa čičkom rade poput selotejp trake – dlake se lepe za njih i tako uklanjaju sa poda ili nameštaja. Ipak, posle svakog sakupljanja treba očistiti papilotnu i pripremiti je za sledeću upotrebu, što je jako, jako dosadan zadatak.

Gumena četka ili brisač za staklo

Po principu gumene rukavice rade i ova dva metoda – sakupljaju dlake vrlo jednostavno, a vi ih nakon toga samo pokupite. Kao rukom odnešeno!

Omekšivač

Možete svoj tepih ili nameštaj naprskati malom količinom omekšivača koji će uticati na dlake vaših kućnih ljubimaca i omogućiti vam da ih lakše skinete. Ovo bi bio neki pripremni korak pred samo čišćenje i ne može se koristiti samostalno. Možete isprskati tepih i potom usisati – vaš dom će mirisati savršeno i biće besprekorno čist!

N.Đ.

 

Povezane teme