Kako napraviti Shibori jastučnice

Ono što je počelo kao stil namenjen građanima niže klase u periodu feudalnog Japana,kojima je bilo zabranjeno nošenje svile, shibori se sada pojavljuje kao glavni dekorativni trend širom zapada.

Iako rezultirajući obrasci zavise od zamršenih tehnika uvrtanja, pokazaćemo vam kako da donesete jednostavan, ali moderan stil vašim dekorativnim jastučićima, kreirajući kutak u stanu za najbolje Instagram fotografije.

Umesto klasične indigo boje koja se koristi u Japanu, osvežili smo paletu slatkom ružičastom nijansom.

Za materijale će vam biti potrebna jastučnica od pamuka ili lana, boja za razvijanje uz pomoć sunčeve svetlosti, penati valjak, gumene rukavice, tegla posuda za vodu.

Počnite sa potapanjem vaše prethodno oprane jastučnice u vodu. Iscedite što više vode možete i položi stan. Presavijte jastučnicu u čvrstu trouglasti  oblik. Pomešajte boju i vodu u razmeri 1:2, u tegli i dobro promešajte.Kada temeljno izmešate, nanesite boju na ivice presavijene jastučnice laganim pritiskom. Zatim ispravite jastučnicu, položite na ravnu površinu i ostavite da se suši na suncu.

Imajte na umu da što je boja duže izložena suncu, tamnija će se boja pojaviti na jstučnici. Kada se tkanina osuši, isperite višak boje tako što ćete jstučicu držati pod mlazom vode sve dok ne nestane. Konačno, mašinski operate jastčnicu prema uputstvima za pranje te tkanine.

Detalje pogledajte na video snimku.

N.V.T.

Izvor Mint Modern Home

Povezane teme