Kako najlakše i najbrže ofarbati metalna vrata?

Farbanje metalnih vrata može biti prilično izazovan zadatak, posebno ako baš i nemate previše iskustva...

Nanošenje boje na metalna vrata zahteva posebnu pažnju jer se boja ne upija u materijal kao što je to slučaj sa drvetom. Ako proces ne obavite kako treba, možete završiti sa grubom teksturom i bojom koju baš i niste očekivali. Kao i kod većine „uradi sam“ projekata, uspeh uglavnom zavisi od pripreme pravih proizvoda i alata koji ćete koristiti u radu, ali i od stručnih saveta koje bi svakako trebalo ispoštovati.

Da biste postigli najbolje rezultate, uklonite vrata iz okvira. Ovo nije neophodno, ali će olakšati postizanje najboljih rezultata. Zatim uklonite sve ostale elemente sa svojih vrata, uključujući poštansko sanduče, kvake na vratima, šarke itd. Nespretni potezi četkom za farbanje oko ovih elemenata će vas usporiti. Ako ne možete sve to da sklonite sa svojih vrata, zalepite trakom sve što ne želite da ofarbate kako biste bili sigurni da ste ostali sa čistim završetkom.

Zelena metalna ulazna vrataphoto: iStock

Za glatku završnu obradu, uverite se da je površina čista pre nanošenja boje. Očistite svoja vrata odmašćivačem i krpom kako biste uklonili prljavštinu, ulje, mast ili prljavštinu sa površine. Kada očistite vrata, obrišite ih suvom krpom i ostavite sat ili dva pre nego što pređete na sledeći korak.

A sledeći korak je uklanjanje stare farbe i on umnogome zavisi od trenutnog stanja vaših vrata. Ako ona imaju ljuskavu boju na sebi, moraćete da je skinete pomoću sredstva za skidanje boje ili pištolja (fena) za skidanje farbe. Važno je da ne koristite abrazivni materijal prilikom uklanjanja stare boje jer to može oštetiti metal. Ako ste skinuli vrata sa okvira, uverite se da ovaj korak radite u dobro provetrenom prostoru, jer sredstvo za skidanje boje emituje isparenja.

Kada skinete staru boju ili ako su vaša vrata već bez boje, sledeći korak je da ih izbrusite kako bi se prajmer i boja prilepili na površinu. Polako i lagano izbrusite vrata finim brusnim papirom i obavezno brzo obrišite površinu vlažnom krpom da biste uklonili prašinu koja je ostala od brušenja.

Izbor visokokvalitetnog prajmera će zaštititi vaša vrata i formirati otpornu barijeru. Prajmer koji izaberete zavisiće od boje koju planirate da koristite na vratima. Ako idete na boju na bazi lateksa ili ulja, onda će ovaj prajmer za više površina raditi sasvim dobro. Da biste naneli prajmer, moraćete da koristite valjak za farbanje za glavne delove i ugaonu četku za panele i uglove. U zavisnosti od prajmera koji koristite, biće potrebno neko vreme da se osuši (u proseku između jednog do tri sata).

Ulazna metalna vrata u morsko plavoj nijansiphoto: iStock

Koristeći valjak za farbanje, nanesite jedan sloj spoljne boje na ravne delove vrata i upotrebite svoju ugaonu četku na svim obloženim delovima ili uglovima. Koristite boju dizajniranu za spoljašnju upotrebu, kao što je spoljna satenska boja ili polusjajna boja. Najbolje je naneti najmanje dva sloja kako biste osigurali konzistentan završni sloj koji će trajati.

Uverite se da je svaki sloj potpuno suv pre dodavanja drugog. Uputstva proizvođača će vam verovatno reći koliko slojeva će vam trebati, kao i koliko dugo treba da pustite da se svaki sloj osuši. Ako farbate obe strane vrata, radite na jednoj strani odjednom, jer se mokra boja može oštetiti ako prebrzo dođe u kontakt sa drugom površinom. Kada završite sa farbanjem, ostavite vrata da se potpuno osuše - najmanje 12 sati.

Povezane teme

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!

24.05.2024 Ideje

Boja za drvo: nekoliko saveta za farbanje nameštaja

Samostalno farbanje komoda ili stolica nije tako teško. Sve što treba je dobro odabrana boja za nameštaj i malo entuzijazma!

21.05.2024 Ideje

Uradi sam ljupka bašta od starih šoljica za čaj

Bez obzira da li posedujete šarmantne kolekcije šoljica ili nasleđene porcelanske komade koje volite, transformisanje ovih predmeta u pametne držače za biljke je sjajan način da ih...

18.05.2024 Ideje

Nekoliko zanimljivih ideja za upotrebu prozorske daske

Ako ste dovoljno kreativni u svemu oko sebe možete da vidite potencijal i da od svakog ugla stvorite funkcionalan prostor. Jedan detalj u prostoru međutim često ostaje neprimećen....

15.05.2024 Ideje

6 načina da učinite svoj dom svetlijim

Proleće je u punom jeku i vreme je za kasne zalaske sunca i tople povetarce, ali, nama nije potreban iskorak u eksterijer kako bismo maksimalno uživali u ovoj sezoni...

12.05.2024 Ideje

5 ideja za odlaganje stvari u malim stanovima

Uz malo kreativnosti i pametnih rešenja za odlaganje, možete pretvoriti svoj kompaktni životni prostor u funkcionalnu i organizovanu oazu.

09.05.2024 Ideje

Super jednostavna ideja za novi izgled kuhinjskih ormarića

Fantastičan i pristupačan način da unesete lični pečat u svoju kuhinju jeste dodavanje boje ili uzorka na unutrašnjost ormara sa staklenim vratima, jer su oni uvek vidljivi. Dok fa...

06.05.2024 Ideje

Napravite sami prelepe sveće od pomorandžine kore

Jednostavna i kreativna uradi sam ideja uz pomoću koje možete sami napraviti prelep mirišljavi ukras u svom domu