Kako iskoristiti svaki centimetar prostora

Većina ljudi započinje renoviranje svog prostora crpeći inspiraciju sa fotografija.

Kada su profesionalni fotograf Aja Breket i njen muž dodali još jednu spavaću sobu svom domu, počeli su njeno dizajniranje samo sa krevetom.

"Kupili smo ga zbog stila, ali takođe i zbog kapaciteta njegovog prostora za odlaganje stvari," rekla je Aja za ovaj komad nameštaja sa ugrađenim fiokama. "Zatim smo dizajnirali sve ostalo oko njega."

Kao rezultat je nastala spavaća soba prosečne kvadrature koja se nalazi na trećem spratu njihove kuće iz 1895. godine u Ouklendu. Zbog oštrih zakonskih regulativa ovog grada, koje se svode na proširenja i renoviranja ovakvih starih građevina, celokupan projekat je morao da se ugovara u centimetrima.

Dobro prilagođen nameštaj čini većinu enterijera ovog domaćinstva, dok ga višnjino drvo i bele palete boja održavaju spokojnim. "Mi volimo minimalizam i celokupnu njegovu jednostavnost, koja svaki prostor čini svetlijim, prozračnijim i što je najvažnije manje komplikovanim i većim", dodala je Breketova.

UGRAĐENI ELEMENTI ZA SAVRŠENO UKLAPANJE

Bračni par je uvideo da nema dovoljno prostora za nameštaj u svojoj novoj sobi, tako da su iskoristili svaki milimetar najbolje što su mogli. Breketova je radila sa drugom kako bi zajedno dizajnirali ugradne elemente, i prilagodili ih dostupnoj kvadraturi, dodajući karakteristike kao što su fioke u prozorsko okno, kako bi napravili dodatni dostupan prostor za odlaganje stvari.

ISKORISTITE PREDNOSTI PRAZBIH POVRŠINA

Police pokrivaju zidove koji bi inače bili prazni, dok je deo koji se nalazi ispod podesta spoljnih stepenica, postao idealno mesto za japansku takonamu. "Ovo je udubljenje u zidu čajnih kuhinja koje sadrži aranžmane sezonskog cveća ili različite objekte", objasnila je Aja. "Želela sam jedan takav detalj u našoj sobi, ali nismo imali dovoljno prostora, tako da je naš kompromis bio da postavimo orahovu policu u novom prostoru."

ISKORISTITE DOSTUPNU VISINU

Braketova se odrekla njene originalne želje za ravnim krovom i krovnom baštom, zamenivši je za kosu konstrukciju koja se proteže u visinu koliko god to gradski propisi dozvoljavaju i daje njenoj sobi plafon na visini od tri ipo metra. "Suviše nizak plafon bi ovako oskudan prostor učinio klaustofobičnim", izjavila je.

POPUNITE ZIDOVE

U svom lovu na svaku dostupnu površinu, Beketova se okrenula prostoru koji se nalazi između držača. U novoj spavaćoj sobi, džep vrata i draperije zauzimaju mesto klasičnih vrata koja se otvaraju pomoću šarki. U kupatilu su medicinski ormarići uvučeni u zid, dok se vodokotlić nalazi okačen visoko na zidu.

BUDITE TRANSPARENTNI

Staklena tuš kabina čini da kupatilo u sklopu ove spavaće sobe deluje mnogo prostranije, nego što bi to uradile obične zavese, jer i dalje vidite čitavu prostoriju. Još jednu tajnu prostranog osećaja ovog malog ambijenta predstavljaju svetlarnici zbog kojih površina kupatila uopšte ne odaje izgled skučenog prostora.

N.Đ.

Povezane teme

02.07.2024 Ideje

Kako da peškiri dugo ostanu mekani?

Sigurno vam je poznata situacija kada kupite gomilu potpuno novih peškira. Oni su novi, paperjasti, penušavi i mekani.

29.06.2024 Ideje

Teksture na zidu uz pomoć metle

Nema potrebe da kupujete skupe alate ili da plaćate dekoratera koji će transformisati sobe u vašem domu. Pored standardnih ukrašavanja uz pomoć samolepljive trake, četke i valjka,...

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.