Kako da peškiri dugo ostanu mekani?

Sigurno vam je poznata situacija kada kupite gomilu potpuno novih peškira. Oni su novi, paperjasti, penušavi i mekani...

Onda kako vreme prolazi, peškiri postaju grubi i teško upijaju vodu. Dešava se da primetite sivi trag kada svetlost pogodi peškir na određeni način. A onda se desi najgore – peškiri poprime miris plesni!

Danas ćemo vam pokazati kako da ponovo zapalite iskru koju ste nekada imali kada ste prvi put doneli peškire kući iz prodavnice. Nakon mora članaka o održavanju čistih, svežih peškira, pojavila se jedna opšta formula. Da, možete dobiti sveže, čiste peškire uz malu pomoć od sode bikarbone i sirćeta!

Ako su peškiri prljavi, operate ih kao i obično. Nemojte ih sušiti. Dok su još vlažni, sipajte jednu šolju belog sirćeta direktno na peškire, a zatim ih tretirajte kroz redovan ciklus pranja koristeći toplu vodu. Zatim, isperite peškire.

Mekani i paperjasti peškiri u nežnim pastelnim bojama

Sada ćete pokrenuti peškire kroz još jedan ciklus pranja, ali ovaj put, umesto da dodajete sirće, sipajte 1/2 šolje sode bikarbone preko peškira. Osušite peškire kao i obično, izvadite ih iz sušare i oni će izgubiti neprijatne mirise.

Za vreme pranja peškira koristite što manje omekšivača. Možda zvuči čudno, ali mnogi omekšivači sadrže enzime koji će vremenom na peškirima stvoriti sloj koji podseća na vosak i koji će potpuno uništiti moć upijanja tkanine.

Trudite se da peškire perete odvojeno od drugih stvari, a ukoliko ih sušite u mašini mala loptica za tenis unutar bubnja može vaše peškire učiniti još mekšim, jer će loptica nežno lupkati tkaninu i učiniti je paperjastom.

Povezane teme

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!

24.05.2024 Ideje

Boja za drvo: nekoliko saveta za farbanje nameštaja

Samostalno farbanje komoda ili stolica nije tako teško. Sve što treba je dobro odabrana boja za nameštaj i malo entuzijazma!