Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj…

Jaja farbana lukovinom uvek će u našim srcima zauzimati posebno mesto, asocirajući nas na detinjstvo i vreme kada smo zajedno sa svojim bakama i mamama birali travčice i cvetove kojima ćemo ga ukrasiti. Uz brojne prirodne načine za farbanje jaja, o kojima više možete pročitati OVDE, danas su nam u ponudi i pastelne nijanse, sedefasti tonovi i oni ukrašeni šljokicama, koji ponekad ne izgledaju toliko dobro kada se nanesu na jaja koja nisu bela.

Pošto su kod nas bela jaja relativno retka, ovog puta vam otkrivamo kako obična jaja možete izbeleti pre nego što počnete sa uskršnjim ukrašavanjem.

ŠTA VAM JE POTREBNO:

- 1 čaša alkholnog sirćeta

- Voda

- Jaja

ŠTA TREBA DA RADITE:

Za početak, jaja prelijte vodom i sirćetom i ostavite ih da se kao i inače, kuvaju na umerenog temperaturi. Kada voda krene da ključa, smanjite temperaturu i po potrebi skinite penu sa površine. Ostavite jaja da se kuvaju još desetak minuta, a nakon toga ih postepeno prohladite hladnom vodom.

Kako bi jaja postala bela ili makar belja nego inače, ispirajte ih pod mlazom vode, pažljivo ih brišući sunđerom ili krpom. To je sve! Nakon toga ćete moći da ih ofarbate bojom po želji koja će uvek doći do izražaja.

D.Ć.

Izvor: Instructables

Povezane teme