Kako da dizajnirate malu dnevnu sobu

Više slika

Više slika

Izlaženje na kraj sa malim prostorom nikada nije lak zadatak...

Ali, onda kada površina koja je u pitanju predstavlja jezgro vašeg doma, kao na primer dnevna soba, poteškoće rastu. Dnevni boravak je socijalno gnezdo svakog stambenog prostora, koje je u mogućnosti da prenese taj divni osećaj dodatne udobnosti koji svi mi tražimo i zaslužujemo da doživimo svakoga dana. Ne postoji perfektan recept kada se uhvatite u koštac sa rešavanjem problema male dnevne sobe, ali isto kao i sa bilo kojim drugim problemom, proces njegovog rešavanja mora dobro da se razume i sprovodi korak po korak, počevši prvo sa konfiguracijom samog prostora i vašim ličnim očekivanjima koja se tiču istog.

Neke od najboljih ideja malih dnevnih soba počinju sa komforom kao centralnom tačkom, posebno onda kada želite da zabavljate ljude iz vašeg društva. Razmišljajte o svom prostoru kao o celini, zamislite ga kao završenu tortu sa više slojeva. Dimenzije sobe, nameštaj, osvetljenje i akcenti predstavljaju sastojke koje ćete vi koristiti kako biste kreirali predivno mesto za uživanje, stvaranje uspomena tokom sati provedenih u odmoru sa svojom porodicom i prijateljima, u razgovorima ili zabavnim aktivnostima.

Najbolje dnevne sobe su u isto vreme funkcionalne i vizuelno stimulišuće. One poseduju mnoge stvari koje zadovoljavaju oko, ohrabruju ljude da se zabave, ili jednostavno odmaraju na opušten način. Veoma je važno da razmotrite strukturu vaše prostorije pre nego što odlučite kako ćete da je opremite nameštajem. Obratite pažnju na oblik vaše sobe, da li je pravougaon ili poseduje više uglova, koliko prozora i vrata vaša površina poseduje, koliko je visok njen plafon i slično.

Jednom kada imate sve ove informacije, prava zabava tek počinje. Ideje za malu dnevnu sobu mogu postati velike onda kada ste potpuno spremni da razmišljate široko. Nemojte se plašiti da prekršite nekoliko čestih pravila koja su vezana za dizajniranje prilično izazovnih prostora. Možete za svoj projekat iskoristiti bogate boje kojima ćete okrečiti zidove, umesto da to učinite sa klasičnom belom, i uneti u svoju dnevnu sobu opuštajući osećaj Kariba. Održavanje plafona belim, sa druge strane, pruža eho bojama nameštaja. Kako biste uvećali reflektivnu snagu prirodnog svetla koristite polu-sjajne ili mat boje.

Potom, vreme je da razmislite o tome kako ćete koristiti vašu prostoriju. Imajte na umu veličinu svog nameštaja kada odlučite koju vrstu dizajna male sobe želite da upotrebite. Na fotografijama u galeriji možete videti da sofa uglavnom predstavlja dominantan komad nameštaja i uvek je postavljena nasuprot konzolnog stola. Ova dva komada nameštaja idealno ulepšavaju raspored, pružajući mu balans. Stolice i antički stolovi dodaju vizuelne teksture, dok u isto vreme pružaju dodatna mesta za sedenje. U ovom slučaju se opredelite za manje komade koji mogu da smeste ograničen broj ljudi u zavisnosti od vaših potreba.

Sa druge strane, ako ste veliki fan zabavljanja kod kuće, onda nameštaj koji koristite mora biti dovoljno fleksibilan, kako bi što više uvećao kvadraturu vaše male dnevne sobe. Postoje neki veoma interesantni dizajni koji štede prostor i čine da svaka ideja malog dnevnog boravka predstavlja idealne načine korišćenja modularnog i portabl nameštaja. Razmislite o stolovima na razvlačenje i stolicama koje možete koristiti svaki dan, ali takođe mogu biti lako sklonjene sa puta kako bi otvorile više prostora i dozvolile više mesta druženju. Većina primera malih dnevnih soba koje možete videti u galeriji čini dizajn koji je kreiran na skali idealnoj za život u garsonjerama.

N.Đ.

Povezane teme

19.02.2024 Ideje

Kako brzo i lako očistiti sudoperu od nerđajućeg čelika?

Tu smo da vam otkrijemo najbolje metode čišćenja i damo savete kako da održavate besprekoran izgled ovog jako važnog kuhinjskog elementa i u godinama koje dolaze.

16.02.2024 Ideje

Lako, a praktično: uradi - sam prenosivi rešo od konzerve

Aluminijum, najlakši od svih metala, je ključni materijal u proizvodnji ambalaže za napitke, a danas ćemo ga ponovo iskoristiti kako bismo stvorili prenosivi rešo.

13.02.2024 Ideje

Lepa i praktična: uradi sam dekorativna lampa napravljena od papira

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efektan projekat omogućava vam da izrazite svoju maštu i stvorite jedinstvenu dekoraciju koja će služiti i kao funkcionalan dodatak domu.

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.