Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Galerija na zidu je kolekcija umetničkih predmeta koja se sastoji od slika, fotografija, ili drugih predmeta...

Umetnička ekspresija koja živi na zidovima stana - galerija je više od prostora ispunjenog slikama; to je priča koja se izražava kroz boje, teksture i izraze kreativnosti. Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike. Danas istražujemo čaroliju stvaranja galerije u domu, gde se svaki okvir pretvara u deo priče o životu, sećanjima i umetničkom identitetu.

Tu smo da vas inspirišemo i pomognemo od starta, do kraja. U ovom tekstu pronaći ćete tajne dizajnera kako da napravite galeriju na zidu, da izaberete stil koji vam odgovara i isplanirate projekat, kao i načine kako da okačite predmete. Takođe, pružamo vam i neke ideje o tome šta da iskoristite osim uobičajenih slika ili fotografija.

PLANIRANJE GALERIJE

Iako ovi zidovi izgledaju kao da su vremenom narasli i proširile se, odnosno evoluirali, sami od sebe vremenom, ipak potrebno je malo planiranja da biste postigli željeni efekat. Prvo, odlučite koji zid želite da pretvorite u galeriju. Kandidati za ovaj poduhvatsu veliki zidovi koji nemaju već na sebi ništa okačeno, ili neobična mesta gde uobičajeni umetnički predmeti nekako ne mogu da se uklope (pored stepeništa, na primer). Još jedno mesto pogodno za galeriju je prvi zid koji vidite kad uđete u prostoriju. Sledeće, odredite u kom stilu želite da bude vaša galerija. Pogledajte u ostaktak sobe. Da li bi klasične crno bele slike najviše odgovarale i uklapale se uz vaš nameštaj i ostatak dekora, ili bi više odgovarale raznobojne umetničke slike ili predmeti? Da li želite uredni, sređeni, simetriči zid, ili biste više voleli organski, slobodnog duha i neobičnog dizajna? Na kraju odlučite koliko mesta želite da iskoristite. Da li želite ceo zid ili samo jedan njegov deo? Da li želite da bude horizontalno ili vertikalno položena galerija? Ovako ćete znati koliko predmeta ćete iskoristiti za galeriju.

ODABIR I PRIPREMA KOLEKCIJE

Sada kada imate izabran prostor i stil koji želite, odlučite i šta je to što ćete okačiti na vaš zid. Možete izabrati kolekciju u dva pravca. Prvo, kolekcija može biti kolekcija sličnih predmeta kao što su fotografije, ogledala ili tanjiri na primer. Drugo, kolekcija može biti kombinacija predmeta kao što su slike, predmeti i fotografije. Neke galerije sadrže korpe, stare omote od ploa, uramljene tapete ili tekstil sa zanimljivom štampom, prazne starinske ramove sa kontrastnom bojom zida u pozadini, ogledala različitih oblika i veličina, i slično. Kada ste sakupili predmete vreme je da isplanirate na koji način će biti raspoređeni na zidu. To možete učiniti na jedan od sledećih načina: Na podu- iskoristite krep traku da na podu obeležite prostor iste veličine kao prostor na zidu koji ćete ukrašavati. Počnite da aranžirate svoju kolekciju na podu, dok ne pronađete pravi aranžman sa kojim ste potpuno zadovoljni. Kada je raspored gotov uslikajte ga i zapamtite koji razmak treba da bude između predmeta. Sada možete da počnete sa kačenjem.

UMESTO EKSERA

Ako ne možete ili ne želite da napravite previše rupa u zidu, možete zakačiti ove predmete na neki drugi način. Iskoristite dvostranu samolepljivu traku. Ona ima veoma jak lepak i može da drži fotografije ili ramove sa slikama. Drugi način je da stavite manje police. Ova opcija je dobra i ako želite da pravite razmeštaj u vašoj galeriji s vremena na vreme. Na kraju uvek možete iskoristiti eksere i zakačaljke. Najbolje od svega je biranje i stvaranje galerije. Postoji toliko različitih ideja, samo pustite mašti na volju i vaša kreacija učiniće vaš dom jedinstvenim i daće mu vaš lični pečat.

Povezane teme

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!