Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Galerija na zidu je kolekcija umetničkih predmeta koja se sastoji od slika, fotografija, ili drugih predmeta...

Umetnička ekspresija koja živi na zidovima stana - galerija je više od prostora ispunjenog slikama; to je priča koja se izražava kroz boje, teksture i izraze kreativnosti. Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike. Danas istražujemo čaroliju stvaranja galerije u domu, gde se svaki okvir pretvara u deo priče o životu, sećanjima i umetničkom identitetu.

Tu smo da vas inspirišemo i pomognemo od starta, do kraja. U ovom tekstu pronaći ćete tajne dizajnera kako da napravite galeriju na zidu, da izaberete stil koji vam odgovara i isplanirate projekat, kao i načine kako da okačite predmete. Takođe, pružamo vam i neke ideje o tome šta da iskoristite osim uobičajenih slika ili fotografija.

PLANIRANJE GALERIJE

Iako ovi zidovi izgledaju kao da su vremenom narasli i proširile se, odnosno evoluirali, sami od sebe vremenom, ipak potrebno je malo planiranja da biste postigli željeni efekat. Prvo, odlučite koji zid želite da pretvorite u galeriju. Kandidati za ovaj poduhvatsu veliki zidovi koji nemaju već na sebi ništa okačeno, ili neobična mesta gde uobičajeni umetnički predmeti nekako ne mogu da se uklope (pored stepeništa, na primer). Još jedno mesto pogodno za galeriju je prvi zid koji vidite kad uđete u prostoriju. Sledeće, odredite u kom stilu želite da bude vaša galerija. Pogledajte u ostaktak sobe. Da li bi klasične crno bele slike najviše odgovarale i uklapale se uz vaš nameštaj i ostatak dekora, ili bi više odgovarale raznobojne umetničke slike ili predmeti? Da li želite uredni, sređeni, simetriči zid, ili biste više voleli organski, slobodnog duha i neobičnog dizajna? Na kraju odlučite koliko mesta želite da iskoristite. Da li želite ceo zid ili samo jedan njegov deo? Da li želite da bude horizontalno ili vertikalno položena galerija? Ovako ćete znati koliko predmeta ćete iskoristiti za galeriju.

ODABIR I PRIPREMA KOLEKCIJE

Sada kada imate izabran prostor i stil koji želite, odlučite i šta je to što ćete okačiti na vaš zid. Možete izabrati kolekciju u dva pravca. Prvo, kolekcija može biti kolekcija sličnih predmeta kao što su fotografije, ogledala ili tanjiri na primer. Drugo, kolekcija može biti kombinacija predmeta kao što su slike, predmeti i fotografije. Neke galerije sadrže korpe, stare omote od ploa, uramljene tapete ili tekstil sa zanimljivom štampom, prazne starinske ramove sa kontrastnom bojom zida u pozadini, ogledala različitih oblika i veličina, i slično. Kada ste sakupili predmete vreme je da isplanirate na koji način će biti raspoređeni na zidu. To možete učiniti na jedan od sledećih načina: Na podu- iskoristite krep traku da na podu obeležite prostor iste veličine kao prostor na zidu koji ćete ukrašavati. Počnite da aranžirate svoju kolekciju na podu, dok ne pronađete pravi aranžman sa kojim ste potpuno zadovoljni. Kada je raspored gotov uslikajte ga i zapamtite koji razmak treba da bude između predmeta. Sada možete da počnete sa kačenjem.

UMESTO EKSERA

Ako ne možete ili ne želite da napravite previše rupa u zidu, možete zakačiti ove predmete na neki drugi način. Iskoristite dvostranu samolepljivu traku. Ona ima veoma jak lepak i može da drži fotografije ili ramove sa slikama. Drugi način je da stavite manje police. Ova opcija je dobra i ako želite da pravite razmeštaj u vašoj galeriji s vremena na vreme. Na kraju uvek možete iskoristiti eksere i zakačaljke. Najbolje od svega je biranje i stvaranje galerije. Postoji toliko različitih ideja, samo pustite mašti na volju i vaša kreacija učiniće vaš dom jedinstvenim i daće mu vaš lični pečat.

Povezane teme

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.

20.01.2024 Ideje

Od dnevne sobe do garderobera: elegantne i jednostavne ideje za moderan izgled doma

Naši enterijeri mogu imati ogroman uticaj na našu psihu, pa je zbog toga odabir prave kombinacije boja, nameštaja i tekstura izuzetno važan i sastavni deo dekoracije svakog moderno...

17.01.2024 Ideje

Transformišite svoj hodnik efikasnim i stilizovanim idejama za odlaganje obuće

Istražite kreativne police, klupice i druge funkcionalne elemente koji će unaprediti svakodnevno iskustvo odlaganja obuće u vašem ulaznom prostoru.

14.01.2024 Ideje

10 fenomenalnih ideja za popunjavanje tog praznog prostora ispod stepenica

Uz malo mašte i dodatnih ulaganja, trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete ideju za renoviranje prostora ispod stepenica koja odgovara i dizajnu vašeg doma i životnom stilu...

11.01.2024 Ideje

Napravite sami prelep stočić ili stolicu od obične plastične gajbe

Ako volite da organizujete piknik napolju ili imate svečana druženja u svom dvorištu, zgodno je da imate prenosive, lagane stolove tako da ne morate stalno da ulazite unutra da bis...