Ideje za uređenje letnje bašte: vesele saksije od starih plastičnih boca

Imate u kući puno starih plastičnih flaša sa kojima prosto ne znate šta da radite? Mi imamo par zanimljivih ideja za vas!

Većina nas u kući ima gomilu starih plastičnih flaša i balona koje uglavnom čuvamo po principu “zlu ne trebalo”. Ali priznajte i sami, vrlo često se ispostavi da nam one nikada zapravo i ne zatrebaju. Umesto da ih spakujete u džak i bacite u prvi kontejner, zašto se i vi ovog leta ne biste uposlili jednim kreativnim projektom koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a svakako će u vama probuditi uspavanog kreativca.

Leto je pravo vreme za recikliranje starih plastičnih boca. Ili novih, što da ne? Važno je samo da dobro proučite sve ove ideje koje danas delimo sa vama, i da iskoristite neku za početak svog uradi-sam projekta. Kasnije ćete već i sami iznaći neka nova i maštovit(ij)a rešenja koja će biti prilagođena vašem ličnom stilu i svakodnevnim potrebama.

Tačnije, potrebama vaše bašte ili terase, jer se ovde stare plastične flaše koriste za izradu veselih i živopisnih saksija u kojima možete gajiti svoje omiljene biljke i cvetove. Verujte nam na reč – ukoliko pustite mašti na volju, ovo će zaista biti saksije kojima će se svi diviti! Čak i onda kada nije sve napravljeno po meri, budite sigurni da ćete imati najoriginalniji dizajn otvorenog prostora koji kasnije možete prilagođavati i nadograđivati po sopstvenom nahođenju.

Moramo da priznamo da su se nama podjednako dopale skoro sve ideje koje ćete i sami moći da pogledate. Bilo da se radi o nešto jednostavnijim visećim verzijama, ili nešto složenijim varijantama koje su zahtevale korišćenje sprejeva u boji i akrilnih boja – sve izgleda zaista ljupko i unikatno, toliko da će čak i najdosadnija bašta sigurno oživeti.

A sve što vam je potrebno za ovakav jedan projekat jesu stare plastične flaše, makaze, flomasteri ili sprej u boji. Naravno, sve ostalo – zemlja, djubrivo i biljka spada u standardni “paket” koji ćete postaviti unutar flaše. Pre farbanja svog remek dela u željenu boju potrudite se da ispunite zlatno pravilo drenaže, odnosno da svojoj recikliranoj saksiji obezbedite rupe kako bi imala sve preduslove za kvalitetan razvoj.

Ukoliko se odlučite za viseće varijante, dovoljno će biti da na oba kraja flaše provućete neki bolji kanap ili uže u boji kako biste bili sigurni da je sve bezbedno. S druge strane, ako se odlučite za neku kreativnu kompoziciju od plastičnih balona (poput fantastičnih kućica poređanih u jednom redu, ili velike šarene gusenice) pobrinite se da svaki deo kompozicije ima svoju podlogu, kako ne bi bilo problema prilikom zalivanja cveća.

Povezane teme