Ideje za uređenje garsonjere

Garsonjera je izraz koji se koristi za opisivanje vrlo malog životnog prostora.

Onog koji sve prostorije jednog doma smešta u šačicu kvadrata, i najčešće jednu sobu. Ovakve vrste životnih prostora su postale standard usled sve većeg priliva ljudi iz ruralnih sredina u gradove, kao i nemogućnosti izgradnje većih stanova na malim lokacijama. Ovakvi stanovi mogu biti vrlo izazovni za uređenje, budući da treba toliko toga smestiti u vrlo malo kvadrata, zbog čega smo zbog vas danas sakupili vrlo zanimljive ideje za dekor jednog ovakvog doma. Uz brojne dizajnerske savete koji će vam sigurno koristiti, moći ćete da pretvorite vašu malu garsonjeru u funkcionalan i udoban dom kakav zaslužujete.

ŠEMA BOJA

Sigurni smo da znale, ali nije na odmet da pomenemo da je u malom životnom prostoru jako važno da se pridržavate svetlije palete boja. Čak i ako je vaš novi životni prostor vrlo mali, svetlije boje će mu omogućiti da vizuelno deluje prostranije. Bela boja je vaš izbor broj jedan. Međutim ne morate se ograničiti samo na njoj. Koristite i svetlo sivu, svetlo plavu, kao i sve nijanse bež i krem tonova.

PAMETAN DEKOR

Vaš adut u rukavu su svakako ogledala, koja mogu reflektovati svetlost u prostoru i učiniti da on dobije na svojoj dubini. Takođe ono što može vizuelno da poveća vaš stan su zavese od poda do plafona, sa naglaskom na mekim bojama koje propuštaju dnevnu svetlost. Nikako ne želite da zamračite mali prostor. Takođe podne lampe su dobro rešenje za dodatnu osvetljenost prostora.

PODELA PROSTORA

Podela prostora u malom stanu nije obavezna ali ako želite da neki delovi budu privatniji, ova opcija vam se takođe nudi, kada u stanu nema dodatnih zidova. Postoji mnogo vrsta razdelnika prostora koji osim funkcionalnog unose i estetski detalj u vaš dom. Pregradni zidovi sa policama za odlaganje su najbolja varijanta ako vam nedostaje prostora za skladištenje knjiga i drugih sitnica. Takođe ove police mogu biti i otvorene sa obe strane što će minimalno učiniti vaš stan – zatvorenim. Osim njih mogu vam poslužiti i staklene pregrade, lepe zavese, paravani od bambusa ili neki stilski metalni okviri. Takođe lepa umetnička dela mogu da budu zgodan način pregrade prostora. Ako ne želite da vaš dom deluje previše "isparčan" opredelite se za pregrade do polovine visine zida.

Ž.J.

Izvor: Shelterness

Foto: Pinterest

Povezane teme