Ideje za unošenje svežih i privlačnih akcentnih boja

Kada ukrašavate bilo koju sobu u svom domu, možda ćete se osećati kao da nešto nedostaje i da bi to (lako) mogla biti baš akcentna boja...

Dodavanje akcentnih boja slobodno možemo nazvati tehnikom dodavanja neočekivanih nijansi u malim delovima sobe, a sve u cilju unošenja malo drame u inače neutralan i pomalo uspavan prostor. Šta je uopšte akcentna boja? U suštini se radi o nijansi koja se koristi u relativno malim količinama u prostoru, da bi se dodao uticaj i interesovanje. U zavisnosti od ishoda koji želite da postignete, ove boje mogu biti komplementarne ili kontrastne sa glavnim tonom sobe, ali u svakom slučaju one su tu da dodaju naglasak celokupnoj boji, a ne da je umanje.

Postoje dve stvari koje morate uzeti u obzir kada birate boju za naglasak. Prvo, koji stil želite - da li je to moderno ili tradicionalno, zabavno ili malo uniformisanije? Drugo, kakva je atmosfera - čista i prostrana, duboka i raspoložena, svetla i prozračna? Šta god da želite, izbor boje zaista može pomoći da se poboljša ne samo stil enterijera već i celokupna atmosfera.

Ako živite u kući sa zanimljivim arhitektonskim karakteristikama, ovo je odlična oblast za početak kada razmišljate o tome kako da ugradite akcentne boje. Iako biste mogli da samo popunite panele bojom, isplati se pristupiti stvarima opreznije.

Biti avanturistički raspoložen sa bojom je veoma isplativa stvar, i potrebno je samo da počnete sa nekoliko slojeva vaše omiljene jake boje. Generalno gledano, najpouzdaniji savet je da temu svoje sobe bazirate na neutralnim bojama a zatim da na postojeću suptilnu bazu dodajete akcente u suprotnim bojama kako biste stvorili maksimalnu dramatičnost.

Akcentne boje ne moraju uvek biti ograničene na veoma malu tačku. Drugi način korišćenja upečatljive boje je prenošenje na različite manje površine, bez zadiranja u same zidove. Za tradicionalniji i luksuzniji izgled, farbanje jednog zida iza kreveta ili sofe stvara žarišnu tačku u prostoriji i privlači vaše oči u određeno područje, takođe omogućavajući nameštaju da iskoči.

Boja nije samo vizuelno prijatna, već i moćno sredstvo za transformaciju prostora. Uz pametan odabir, boje vam mogu savršeno poslužiti za stvaranje intimnijeg prostora u velikoj prozračnoj prostoriji. Ako želite dramatičniji izgled, pokušajte da uparite živopisne i tamne boje sa metalnim akcentima i završnim obradama kako biste prostoru dali glamurozni izgled, a istovremeno ga održali u ravnoteži sa naznakama teksture, sjaja i svetline.

Zbog male veličine, akcentne boje su idealne za osvetljavanje najneočekivanijih mesta u domu. Jedan od omiljenih saveta dizajnera je da ofarbate nešto neutralno spolja, a zatim dodam bljesak jarke boje iznutra. Police u kuhinji ili dnevnoj sobi su savršen način za tako nešto pa se slobodno potrudite da isprobate i ovaj trik, posebno ukoliko je vaš enterijer u osnovi definisan belom ili bež bojom.

Akcentne boje dodaju ličnost i radost prostoru, a čak i najmanji deo osvetljenosti može da napravi ogromnu razliku. Dekorisanje doma treba da bude zabavno, a kao što možete videti i u našoj maloj galeriji slika - isplati se (obazrivo) poigravanje bojama, posebno u prostorijama u kojima provodite mnogo vremena.

Povezane teme