Ideje za uklapanje prostora za bebu u spavaćoj sobi

Kao prvo ideja o prostoru za bebu u spavaćoj sobi nije novina.

Stara je može se reći koliko i čovečanstvo. Savremen stil života je doveo do toga da većina životnih prostora danas ima odvojenu sobu za bebu. Međutim još uvek postoji dobar deo roditelja, naročito novopečenih koji ne podležu pod pritiskom pomodarstva, i ipak biraju opciju smeštanja bebinog kreveca u svojoj spavaćoj sobi.

Razlozi su višestruki. Glavni i osnovni je želja da im njihov najmlađi član bude blizu, odnosno da mogu lakše da motre na njega u toku noći. Mlade mame takođe vole opciju da beba spava tik uz njih, kako bi je mogle nahraniti pri prvom trenu buđenja u toku noći. Osim toga, većina stanova današnjice i ne raspolaže sa dovoljno prostora za zasebnu dečiju sobu, naročito u višečlanoj porodici. Ako ste rešili da vaša spavaća soba ujedno bude i mesto za vašu bebu, donosimo vam nekoliko saveta koji vam mogu koristiti.

OSNOVNO PRAVILO – NE PRETRPAVAJTE PROSTOR

Tek kada sagledate prostor spavaće sobe u celinu, moći ćete da zaključite da li u njemu ima mesta i za bebin krevetac i za komodu za presvlačenje. Ako se radi o vrlo malom prostoru, bolja opcija je smeštaj date komode i ormarića sa bebinim stvarima na nekom drugom mestu u stanu, pri čemu će u spavaćoj ostati samo krevetac. Na ovaj način vaša spavaća soba neće biti pretrpana stvarima i moći ćete lakše da funkcionišete u njoj.

Ako je vaša spavaća soba dovoljno velika, u jednom njenom uglu možete napraviti kutak za vašu bebu. On treba da sadrži krevetac, komodu za presvlačenje, ormar sa stvarima za bebu, kao i zgodne police za odlaganje sitnica. Od velike koristi vam mogu biti kutije i pletene korpe za odlaganje stvari ispod kreveca. Svakako ne zaboravite na sitne detalje koji mogu ulepšati prostor za bebu u vašoj spavaćoj sobi a koji se odnose na zidnu umetnost, meke prostirke, prekrivače i zavese.

DRŽITE SE SVOG STILA

Bez obzira da li u spavaćoj sobi imate prostora samo za dečiji krevetac, ili i za sve prateće elemente, važno je da ono što unosite u sobu ne remeti njen koncept. Smisao je dakle stvoriti harmonično okruženje u kom ćete uživati i vi i beba. Odaberite nameštaj koji po svom dizajnu i stilu odgovara temi koja se proteže kroz vašu spavaću sobu. Toplo vam preporučujemo da se zadržite na neutralnim tonovima, izbegavajući pri tom prešarene predmete u prevelikoj meri, jer je to na kraju krajeva ipak vaša spavaća soba.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme