Kuhinja kao najfrekventniji prostor u stanu, određena je svojim sastavnim prostornim delovima...
...koji čine prostor za odlaganje i čuvanje hrane, prostor za pripremu i termičku obradu i serviranje hrane, pranje, sušenje i odlaganje posuđa.
Namenska podela prostornih delova kuhinje na tzv. "funkcionalni trougao" omogućava izbegavanje nepotrebnog i suvišnog hodanja tokom obavljanja svih kuhinjskih poslova. Stoga se velika pažnja posvećuje smeštaju aparata i lakom pristupu svim elementima.
Važno je voditi računa da se svi predmeti koje svakodnevno koristimo postave na mesta koja su na visini od 30 do 140 cm od poda. Kako bi se najbolje iskoristili uglovi kuhinjskog nameštaja, mogu se ugraditi okretni elementi, skriveni iza vrata, korpe na izvlačenje i slično. Raspored je izuzetno bitan, naročito za kantu za otpatke, za koju je idealno mesto ispod ili blizu sudopera, čime se izbegava nepotrebno prljanje podova.
Za manje prostore s manje prirodnog svetla, idealne su kuhinje svetlih ili pastelnih boja, bez obzira da li je reč o modernom ili klasičnom dizajnu. Za takve prostore, idealne su kuhinje u jednoj liniji (svi elementi i aparati se nalaze uz jedan zid), dok se za veće kuhinje preporučuje praćenje linija zidova.
Zbog velikog broja malih kuhinjskih aparata (mini-usisivača, tostera, kuvala za vodu, aparata za ceđenje voća i sl.) i posuđa koje svakodnevno koristimo, iskustvo nam govori da je u kuhinjama važno iskoristiti svaki centimetar mogućeg prostora!
Materijali od kojih ćete po meri napraviti svoje kuhinjske elemente ili ih kupiti gotrove u prodavnicama, moraju se lako održavati, budući da je reč o prostoru u kojem higijena mora biti na prvom mestu.
Boja elemenata neka se odražava i u ostatku nameštaja(npr. ako se u kuhinji nalaze sto i stolice, njihov dezen i vrsta materijala neka što više budu slični po boji kuhinjskim elementima).
Uredite vašu kuhinju tako da vam bude lepa, udobna, i najvažnije od svega - praktična!