Ideje za stvaranje estetski privlačne (a ipak funkcionalne) dnevne sobe

Kao jedna od najčešće korišćenih oblasti u kući koja služi za opuštanje, zabavu i doček gostiju, vaša dnevna soba treba da odražava vašu ličnost i stil, ali i da bude prostor koji pruža maksimalnu udobnost i opuštanje.

Bilo da ste se upravo uselili u novi dom, ili ste dugogodišnji vlasnik kuće kojoj je potrebna renovacija, nameštaj koji odaberete za svoju dnevnu sobu može odigrati veliku ulogu i povećati estetsku privlačnost vašeg prostora. Kada napravite budžet i znate šta realno možete priuštiti svom domu, biće vam potrebno nekoliko saveta za odabir pravog nameštaja za dnevnu sobu:

POČNITE SA ESTETIKOM

Pre nego što kupite novi nameštaj za svoju dnevnu sobu, razmislite o tome kako želite da se osećate u ovoj prostoriji. Soba treba da odiše toplinom i da se u njoj osećate prijatno i opušteno, tako da morate uložiti u nameštaj koji je prvenstveno estetski prijatan. Iako vam um možda privlače boje i jedinstveni oblik nameštaja, kada je u pitanju zabava gostiju i drugih članova porodice koji žive u domaćinstvu, oni se možda neće osećati opušteno i zadovoljno kao vi u dnevnoj sobi.

DOBRO PRORAČUNAJTE

Bez obzira da li imate dovoljno prostora za eksperimente ili veličina nije na vašoj strani, od vitalnog je značaja da dobro izmerite prostor u dnevnoj sobi i nacrtate tlocrt. To će vam dati bolju ideju o tome gde treba da postavite svoj nameštaj. Pravljenje mesta za prolaz i normalno funkcionisanje značiće da vi i vaši najmiliji možete sa lakoćom manevrisati po prostoru, tako da bi pravljenje skice trebala da bude jedna od prvih stavki koju ćete ispuniti pre kupovine.

RAZMISLITE O FUNKCIJI

Dok neke porodice ne vole ništa drugo nego da se zavale i gledaju televiziju, postoje i druge aktivnosti koje biste možda želeli da radite u svojoj dnevnoj sobi. Ako nemate trpezariju i prvenstveno koristite svoj životni prostor za prijem gostiju, moraćete da napravite dovoljno prostora kako bi se vaši najmiliji osećali opušteno i udobno. Ako ste stariji ili imate ograničenu pokretljivost, važno je da odaberete nameštaj koji pruža podršku.

RAZMOTRITE POSTOJEĆU ARHITEKTURU

Kada birate pravi nameštaj za vaš životni prostor, od vitalnog je značaja da ispitate postojeće arhitektonske elemente u vašem domu. Treba uzeti u obzir prozore, stubove i druge elemente; u suprotnom, možete kupiti nameštaj koji se ne uklapa dobro sa ostatkom vašeg doma. Svaki nameštaj koji unesete u svoju dnevnu sobu mora da odgovara šemi boja i arhitekturi koja je već na mestu, tako da je fokusiranje na dizajn enterijera od suštinskog značaja.

photo source: home-designing

Povezane teme