Ideje za pretvaranje bele dnevne sobe u carstvo eklektike

Život ponekad može izgledati dosadno i sumorno, posebno kada ste danima zatvoreni u svom domu a svuda oko vas su samo sneg, hladnoća i tmurno vreme...

Ako imate dnevnu sobu koja je obojena u krem ili bež boju, a uz to imate sofu i nekoliko drugih dekorativnih delova u drugim neutralnim bojama, onda to verovatno sasvim solidno funkcioniše u većini prilika. Ali moderan pristup uređenju dnevnog boravka je prilično naklonjen svim onim elementima koji nas mogu “podići” i inspirisati, posebno onda kada nemamo nikakvog posebnog razloga za to.

Ako tražite uzbudljiviju oblast koja će vam svakodnevno izmamiti osmeh na lice, a da je pritom estetski prijatna, udobna i krajnje funkcionalna, onda je eklektički stil idealan način za tako nešto.

Sigurni smo da ste do sada videli mnoge inspirativne ideje za dekoraciju dnevnih soba u eklektičnom stilu, i verovatno mislite da su ovakvi prostori rezervisani samo za one koji ne mogu bez puno živahnih boja i nesvakidašnjih materijala.

To je velika greška! Neke od najboljih dnevnih soba na koje smo imali prilike da naiđemo jesu upravo one koje su za svoju osnovu iskoristile oštro platno kristalno bele boje. Eklektična dnevna soba u beloj boji je ona koju svi možemo isprobati sa malo više avanture i ima mnogo više prostora da se stvari isprave nego u prostorima koji su preopterećeni bojama.

Kada su beli zidovi u pitanju, zaista nema ograničenja u pogledu boja, uzoraka ili tekstura koje možete koristiti, sve dok se svi mogu ujediniti sa nekim osećajem zajedništva. Čak i ako imate zidove od cigle, farbanje u belo ih može načiniti neodoljivom akcentnom tačkom sobe koju dalje možete iskoristiti za kombinovanje različitih dekorativnih elemenata.

Beli eklektični životni prostori se osećaju mnogo prostranije od svojih kolega u sivoj ili krem boji. Ovo je očigledno efekat monohromatske bele pozadine koja efikasnije reflektuje svetlost i takođe daje maloj sobi vizuelno veću ličnost. U urbanim stanovima i manjim stambenim prostorima ovaj efekat je još dublji i lako možete otkriti novi izgled tako što ćete promeniti boju zidova. U odnosu na eklektične prostore koji ponekad izgledaju haotično, bela predstavlja razuman izbor.

Jedna prednost koju bela nudi za razliku od bilo koje druge boje u eklektičnoj dnevnoj sobi je lakoća kada je u pitanju promena tema, pa čak i stilova. Bez obzira da li volite eklektičan šik ili ekscentričniji stil, beli zidovi će vam omogućiti savršenu osnovu. Takođe uvek možete da kreirate uređeniju, moderniju dnevnu sobu samo menjanjem komada nameštaja što je, priznaćete, posebno isplativa stavka koju ne trebate zanemariti.

photo source: homeadore

Povezane teme