Ideje za podelu prostora

Bilo da imate veliku kuću otvorenog plana ili mali stan sa jednom većom prostorijom koja objedinjuje više namena, pregrade vam omogućavaju da prostor razgraničite.

Pregradna rešenja za savremene prostore su najjednostavniji i ujedno stilski alati koji vaš dom čine fleksibilnijim i daju mu privatnost koja mu je neophodna.

Pregrade za prostore prvi put su korišćene u Kini pre više od 2000 godina. Još tada se prepoznala potreba za prenosivim pregradama koje prostor mogu skladno podeliti bez narušavanja koncepta u njemu. Od tada pa sve do danas, one nisu izašle iz mode. Može se reći da su evoluirale i da su nam zbog toga danas dostupne u izuzetno mnogo varijanti. Različiti oblici, veličine, boje i materijali od kojih se prave pregrade za prostore daju vam mogućnost da pronađete onu po vašoj želji i meri.

I dok su jedne funkcionalne, druge više služe u dekorativne svrhe. Postoji više naziva za pregrade u sobama. Među najzastupljenijim su separatori, preklopni paravani ili samo paravani, kao i i tradicionalni japanski – shoji ekrani. Preklopni shoji ekrani su najčešći u modernim domovima. Napravljeni od papira pričvršćenog na drvenom okviru, ovi pregradni ekrani su lagani i mogu se sa lakoćom premeštati po želji u prostoru. A budući da je papir porozan, ovi ekrani mogu da potpomognu protok vazduha u prostoru i smanjenje vlage.

KAKO PODELITI SOBU BEZ KLASIČNOG ZIDA?

Ako ne želite dodatne zidove u prostoru, pregradni paneli su vrlo zahvalno rešenje. Oni ujedno mogu prostoru da obezbede transparentnost, privatnost i svakako da doprinesu njegovom zanimljivijem prikazu. Pregrade vam mogu omogućiti da dodate teksturu željenom prostoru a po potrebi ih uvek možete ukloniti. Najbolje opcije za pregradu prostoru bez klasičnog zida su one u vidu - polica za knjige, polica sa cvećem, otmenih zavesa, roletni, kliznih vrata, preklopnih panela, barskih stolova, staklenih pregrada, stubova sa razmakom, uzglavlja, platformi, akvarijuma, ormara, velikih grana, sekcijskih sofa kao i recikliranih drvenih paleta.

Zavirite u našu galeriju i pronađite još mnogo drugih ideja za pregradu prostora.

Ž.J.

Izvor: Decoholic

Povezane teme