Ideje za izlaganje zidne umetnosti

Svaki dom postaje bogatiji i privlačniji ako na njegovim zidovima postoje dodiri zidne umetnosti.

Naime, nisu vam potrebna skupocena remek dela da biste svoj dom pretvorili u vrhunsku galeriju. Sve što vam treba jeste kreativan galerijski zid. Kako napraviti galerijski zid otkrivamo vam u redovima koji slede. Na vama je samo da odaberete zid koji želite da pretvorite u galerijski.

PLANIRANJE

Vaš prvi korak zove se planiranje, a on uključuje razmatranje slika i fotografija koje želite da izložite na vašem zidu. Takođe pored njih i drugi dekorativni elementi mogu se naći u celoj priči. Potom je potrebno da pronađete odgovarajuće ramove za odabrana dela ili fotografije, pod pretpostavkom da već nisu uokvirena. Treba da donesete i odluku o tome da li ćete pratiti određenu šemu boja na slikama; da li će sve slike imati ram ili samo neke; da li će svi ramovi biti iste boje; da li će biti istih veličina i oblika? Osim toga možda ćete želeti da prikupite i dodatna dela za vašu kolekciju ili izradite fotografije u većem formatu. U okviru vašeg galerijskog zida mogu da se nađu i zanimljivi natpisi i poruke kao i sve drugo što vama lično deluje inspirativno a može da bude uokvireno.

PRIKAZ

Što se izbora prikaza na zidu tiče možete na velikom stolu, krevetu ili površini poda poređati ramove i formirati predložak koji vam deluje inspirativno. Kada budete zadovoljni izgledom, izvršite merenja na zidu i prenesite date fotografije. Obavezno uslikajte svojim telefonom predložak kako biste imali referencu. Možete upotrebiti i papirne predloške na zidu u veličinama ramova kako biste pronašli raspored koji vam se dopada.

Kada je raspored na zidu u pitanju, postoje dve glavne ideje – mreža i slobodan oblik. Prva je odlična za sve one koji vole minimalizam i jednostavnost, a druga je kao stvorena za sve koji teže ka slobodnom, boho i hirovitom enterijeru. Pri pravljenju mrežne galerije uobičajeno je korišćenje jednakih tanjih ramova sa poprilično uskim razmakom na zidu između svakog od njih. Galerijski zid slobodnog oblika se gradi oko jednog centralnog dela i više liči na kolaž.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme