Ideje za brzo i efikasno organizovanje kuhinjskih ormarića

Kuhinja postaje omiljeno mesto za boravak i rad onda kada svaka stvar u njoj nađe svoju namenu...

A da bi to bilo moguće, potrebno je svakodnevno sprovoditi male kuhinjske rituale. Upravo oni i postoje kako bismo ne samo uštedeli novac već i vreme potrebno za kuvanje, planiranje obroka i pravljenje lista namirnica. Ukoliko smatrate da je vaša kuhinja već duže vreme neobuzdana i neposlušna, evo par saveta kako da je očas posla dovedete u red.

Sve počinje sa kuhinjskim ormarićima. Ne samo da oni čine većinu prosečnog kuhinjskog nameštaja, već su ovo svi oni prostori koji nam sređivanje kuhinje čine pravim izazovom. U njima su obično svi mogući predmeti različite veličine, oblika i kategorija a velika je verovatnoća da ste trenutno u fazi kada nemate blage veze čemu koji predmet uopšte i služi.

Dobra organizacija je u ovom slučaju presudna prvenstveno zato što vam daje bolji uvid u to šta imate i šta vam zapravo treba, a upravo to će drastično smanjiti vašu potrebu da gomilate stvari i da stalno kupujete duplikate. Jednom kada izvadite sve iz kuhinjskih ormarića, pregledajte dobro svaku stavku te uklonite smeće i nepotreban sadržaj iz njih. Cilj je kategorizacija predmeta na način koji vama najviše odgovara pa se ne opterećujte previše izgledom već povedite računa da sve oko vas bude najpre funkcionalno.

Većina ljudi najpre odvaja prehrambene proizvode od posuđa, pa se tako i vi možete odlučiti da svoje predmete podelite u te dve grupe. A zatim iz njih “izvesti” takozvane podgrupe. Primera radi, hranu dalje možete podeliti na piće, grickalice, konzerve, ili bilo koju drugu koju najčešće koristite. S druge strane, posuđe možete podeliti na veće lonce i šerpe, tepsije, tanjire i činije kao i čaše i nezaobilazne šolje.

Takođe, pre nego se odlučite da sve sklonite i preuredite, dobro bi bilo proceniti sam kuhinjski prostor. Ovo znači da bi svi kuhinjski predmeti koje najčešće koristite trebali da vam budu nadohvat ruke. Stoga ne oklevajte da promenite lokaciju na kojoj ste prethodno čuvali predmete. Na primer, začini za kuvanje ne moraju da se drže striktno u ostavi ukoliko bi vama bilo zgodnije da se nalaze u ormariću pokraj šporeta.

Na kraju, imajte u vidu da nigde ne postoji pravilo da se sve stvari nužno i moraju vratiti natrag u ormariće. Neke predmete je jednostavno bolje postaviti na kuhinjski pult ili im naći neko bolje mesto i time smanjiti opterećenje u ormarićima. Stvari koje je uvek bolje skladištiti u gornjim delovima jesu hrana, čaše i lako posuđe, kao i kutije sa začinima i brašnom. Donje delove ormarića rezervišite za teže posuđe poput velikih šerpi, posude za mešanje, daske za rezanje kao i kuhinjske uređaje.

Na ovaj način ćete sebi stvoriti idealan prostor za svakodnevno uživanje.

Izvor: thespruce

Povezane teme