Ideje i saveti za stvaranje savršene zidne galerije u domu

Zidna galerija je idealan način da svom domu dodate malo boje (i mnogo ličnosti), posebno u ovim tmurnim zimskim mesecima...

Ukoliko ste odlučili da ove zime popunite taj dosadan zid u vašoj dnevnoj sobi, onda je dodavanje zidne galerije savršen projekat za vas. I ne, ovde se ne radi samo o tome da svoje omiljene slike postavite jednu pored druge! Postoji veština koja se naziva savršeno dizajniranje zida galerije koji funkcioniše kohezivno kao jedan vizuelni komad, pri čemu svaki komad doprinosi, ali ne i nadvladava konačnu estetiku.

Od izbora umetničkih dela i okvira do toga kako da ih okačite i gde – ima mnogo toga što biste trebali da razmotrite pre nego što počnete da kucate čekićem. Prva stvar koju treba da uradite je sasvim logična i glasi: počnite da sakupljate (zidne) predmete koje volite. Oni mogu da variraju od umetničkih dela i fotografija do razglednica, ploča, tekstila – jednom rečju, ovo su svi predmeti koji se mogu uramiti ili okačiti.

Kada sakupite svoje komade, pogledajte ih zajedno i vidite da li postoji zajednička tema ili boja na kojoj biste mogli da gradite svoj zidni prikaz – ako ne, i to je u redu, zid galerije će samo imati više eklektičan osećaj. Zatim, kada napravite svoj izbor, vreme je da odlučite gde će galerija visiti. Zidovi galerije funkcionišu u skoro svakom prostoru u kući, dodaju dramatiku hodnicima, malo akcije spavaćim sobama a istovremeno mogu odvući pogled od televizora u dnevnim sobama.

Neka vaša kućna galerija bude tamo gde provodite najviše vremena i gde ćete najviše uživati u svojoj umetnosti, a zatim pređite na sledeći korak: kadriranje. Odgovarajući okviri pružaju čist izgled, gde fokus leži više na samoj umetnosti i stvara više strukture, ali mešanje različitih materijala, tekstura i boja okvira stvara više karaktera i raznolikosti, a posebno dobro funkcioniše u većim prostorima.

Pre postavljanja na zid, položite svoju kolekciju na pod, odmaknite se i eksperimentišite sa različitim kombinacijama i rasporedima, koji mogu da variraju od ujednačenih mreža do nepravilnijih kombinacija. Ako želite veliki prikaz sa puno radova, najbolje je da veće komade postavite na ivice sa jednim u sredini da biste učvrstili izgled svog zida. Sjajna stvar u vezi sa zidovima galerije je to što mogu da nastave da rastu tokom vremena, tako da je najbolje početi sa rasporedom koji volite i ostaviti prostora u slučaju da kasnije želite da dodate manje delove.

photo source: desiretoinspire

Povezane teme