Fiksni ili klizni prozori: šta je najbolje za vaš dom?

Osnovna funkcija prozora jeste da unose svetlost i svež vazduh u naše domove, ali to ne znači da svi prozori podjednako mogu odgovoriti našim jedinstvenim potrebama...

U zavisnosti od vrste kuće koju gradite ili trenutno imate, možete koristiti jedan tip prozora koji vam odgovara ili pak kombinaciju oba. A kada kažemo “oba” mislimo pre svega na dva glavna modela: fiksne i klizne prozore koji su najčešći izbor domaćina širom sveta.

Kao što im ime govori, klizni prozori se mogu pomerati sa jedne strane na drugu, bilo vertikalno ili horizontalno dok se fiksni prozori ne mogu otvoriti ili zatvoriti. Njihova glavna razlika je u tome što klizni omogućavaju ventilaciju kuće, što fiksni ne mogu. S druge strane, fiksni prozori se mogu koristiti u svrhu poboljšanja ili naglašavanja arhitektonskog dizajna doma, a mogu se postaviti na mestima gde se prašina ne akumulira i gde ventilacija nije toliko važna, kao što je gornji deo kuće.

Kada tražite najprikladnije prozore za vaš životni prostor, morate uzeti u obzir određene faktore. Evo nekoliko pitanja na koja ćete možda želeti da odgovorite kako biste odredili koji bi model najbolje funkcionisao u vašem domu:

Opšta namena doma

Svrha imovine koju ćete graditi ili renovirati će odrediti vrstu prozora koje treba da instalirate. Ako ćete živeti ili boraviti u kući veći deo godine, biće vam potrebna odgovarajuća ventilacija na dnevnoj bazi. Stoga bi klizni prozori bili veoma preporučljivi. Međutim, ako se radi o kući za odmor, odnosno vikendici koju ćete posetiti samo s vremena na vreme, možda će vam biti bolje sa fiksnim prozorima. Ionako ćete morati da ih držite zaključane na duži vremenski period, tako da bi bilo razumnije imati ih. Takođe, fiksni prozori bi vam pružili spektakularan pogled ako je vaša kuća za odmor blizu okeana, šume ili planine.

Budžet kojim raspolažete

Naravno, iznos koji možete potrošiti takođe igra veliku ulogu u vrsti prozora koje ćete odabrati za svoj dom. Sasvim logično, ako cena opcije koju tražite premašuje vaš budžet, onda je bolje potražiti onu drugu. Iako su klizni prozori prilično pristupačni, fiksni prozori su još jeftiniji. To je zato što oni ne služe nijednoj drugoj svrsi osim što pružaju svetlost i estetsku privlačnost domu. S druge strane, klizni prozori se mogu gurnuti u stranu kako bi se puštao svež vazduh - to im daje malo veću prednost u odnosu na njihove fiksne kolege i čini ih malo skupljim. Međutim, oni su i dalje isplativi i izdržljivi. Još jedna stvar koja može odrediti cenu vašeg prozora je materijal koji se koristi za njegovu proizvodnju. Na primer, aluminijumski prozori su skuplji. Međutim, oni su dugotrajni, energetski efikasni i praktično ne zahtevaju održavanje, pa su samim tim isplativi na duže staze.

Imate li vremena za čišćenje?

Održavanje prozora čistim i urednim je jedna od vaših obaveza kao vlasnika kuće. Ali ako nemate dovoljno vremena da izvršite taj zadatak, možete se odlučiti za fiksne prozore. Sve što je u tom slučaju potrebno za čišćenje jeste krpa, sunđer ili brisač. Što se tiče kliznih prozora, prašina i prljavština se mogu akumulirati u pregradnom delu tokom vremena. Dakle, ako želite besprekorne prozore, moraćete paziti na te delove, usisavati ih, ribati i brisati s vremena na vreme.

Vaše lične preferencije u pogledu stila

Ako vaš arhitektonski ukus favorizuje izgled fiksnih prozora, možete izabrati da ih instalirate u svom domu. Na kraju krajeva, to je vaše vlasništvo, tako da možete da unesete bilo kakve izmene u njega, shodno vašim željama. Jedina stvar je da morate pronaći način da unutrašnjost bude dobro provetrena i na ugodnoj temperaturi. Uverite se da imate dobar sistem grejanja, ventilacije i klimatizacije, ili instalirajte druge prozore u kući koji nisu fiksnog tipa. Ako tražite i stil i funkciju, odaberite klizne prozore. Oni su veoma raznovrsni i prilično su uobičajeni u domovima ovih dana. Bilo koji tip prozora je lako ukrasiti, pa opet, konačna odluka je u potpunosti na vama. Možete koristiti zavese, venecijanere ili roletne kako biste neki od vaših prozora dodatno istakli.

photo source: houzz

Povezane teme