Naučite kako da sami napravite terarijum

Pretvorite staklenu vazu u veliku terarijumsku šumu, pomoću jednostavnih uputstava.

Pošto je ovo otvoreni terarijum, možete se odlučiti za bilo koje biljke i predmete kojima ćete ga ukrasiti. Terarijuma čini odličan središnji deo trpezarijskog stola, ali i ukrs za police i manje stolove. Oni se tako brzo i jednostavno prave, pa ćete vrlo lako uspeti da obradujete svoje prijatelje, kao i sebe.

Materijal:

- Velika staklena vaza;

- Malo kamenje;

- Sobne biljke raznih veličina (po izboru);

- Zemlja;

- Mahovina;

- Baštenske rukavice;

- Bočica vode;

- Četkica za slikanje;

- Pribor kojim regularno sadite biljke.

Uputstva:

1. Započnite dodavanjem kamenja na dno vaše staklene vaze. Napunite vazu otprilike jednu četvrtinu. Kamenje omogućava pravilnu drenažu terarijuma, tako da tlo ne ostane previše vlažno i terarijum može da se dobro isuši.

2. Sipajte zemlju tako da staklena vaza bude približno puna.

3. Iskopati malu rupu u tlu vaze i posadite biljku koju ste odabrali.

4. Nastavite da sadite biljke različitih veličina i oblika u vašoj vazi (ovde smo koristili oko 3). Dodajte malo mahovine, to će takođe pomoći da se upije višak vlage.

5. Dodajte male aksesoare i neke sitnice u svoj terarijum da biste zauzeli ostatak prostora.

6. Očistite četkicom višak zemlje, i upotrebite bocu vode za prskanje kako biste dodali malo vlage i isto tako očistili sav višak na staklu ili biljkama.

Kada je vaš terarijum gotov, postavite ga na području koje će dnevno dobijati najmanje 6 sati dobre indirektne svetlosti. Zalivajte ga nedeljno tokom proleća do jeseni, što je i sezona rasta i svakih nekoliko nedelja van sezone (jesen do proleća)!

S.B.

Photo: Homedit.com

Povezane teme