Dnevne sobe u modernom izdanju stila s polovine prošlog veka

Kada se razgovara o stilovima uređenja savremenih domova, pri pomenu modernog stila, svima je uglavnom jasno o čemu je reč.

Međutim kada se spomene moderan prikaz stila s polovine prošlog veka, tu već dolazi do izvesnih nedoumica. Koncept "s polovine prošlog veka" sa dizajnerskog aspekta crpi inspiraciju iz trendova koju su bili popularni između 1930-tih i 1960 – tih godina. Kada je dakle reč o njihovom modernom izdanju, to znači da su ovi detalji pomešani sa savremenim i minimalističkim dizajnom 21. veka.

ZAŠTO JE OVAJ MIKS STILOVA TOLIKO POPULARAN?

Osnovni razlog je taj što je moderno izdanje stila s polovine prošlog veka ispunjeno širokim spektrom elemenata, ideja i mogućnosti. Obzirom na toliko raznolikosti, može se reći da u njemu ima za svakog ponešto. Većina ljudi bude prijatno oduševljena kada shvati da u svom domu ima elemente koji su odraz modernog prikaza stila s polovine prošlog veka. Drugi razlog je taj što ovaj sklop visoko ceni funkcionalnost. Dizajn dnevne sobe u modernom izdanju stila s polovine prošlog veka znači da je dati prostor skladno organizovan bez obzira na malu kvadraturu.

FOKUS NA FUNKCIONALNOSTI

Sa fokusom na funkcionalnosti, forma sledi tok stvari u prostoru. Svaki detalj u prostoru i komad nameštaja treba da imaju svoje mesto i svrhu. Udobnost je takođe veoma važna kod ovog stila, jer ističe potrebu da dom treba da bude mesto za odmor i opuštanje.

POVEZIVANJE ELEMENATA

Najveći izazov kod ovog stila je povezivanje radicionalnih i modernih elemenata. Takođe tu dolazi i do sudara pravih linija sa organskim oblicima i oblinama. Kada gledate dnevnu sobu kojom dominira ovakag stil, najčešće možete da vidite niske stolove, sa elegantnim nogarama i stolicama od kontrastnih materijala.

MEŠANJE MATERIJALA

Ne postoji specifičan materijal koji bi trebalo koristiti pri dizanu dnevne sobe u modernom prikazu stila s polovine prošlog veka. Zapravo dizajneri tvrde da je poželjno koristiti što više materijala različitog spektra. Ovaj stil podstiče mešanje materijala koji imaju tradicionalnu i modernu osnovu. Samim tim u njima ćete videti drvo, metal, šperploču ali i staklo i pleksiglas.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme