Dizajn malih domova ne mora biti nemoguća misija

Dekorisanje malih prostora u većini slučajeva može delovati kao nemoguća misija...

Želite da uklopite gomilu stvari što je više moguće, ali soba jednostavno uvek izgleda nekako čudno i skučeno? Želite da vaš mali dom bude originalan i poseban, ali umesto toga sve deluje haotično i pretrpano? Saosećamo sa vama, maleni domovi možda trenutno jesu u trendu, ali to ne znači da u većini slučajeva baš oni nisu prava pravcata gnjavaža kada je opremanje u pitanju.

Da li je moguće imati mali prostor koji je jednako elegantan kao neki veći, luksuzniji dom? Verovali ili ne, ali odgovor je da! Bez obzira na to da li počinjete svoj savršeni život u nekoj garsonjeri ili ste jednostavno odlučili da živite minimalističkim načinom života, dobra vest je da ne morate da žrtvujete svoj stil i navike kako biste dobili najidealnije mesto za život.

Zapravo, ono što vama treba je prostor za osnovne stvari, ali čak ni najsavršenije uređena mala soba ne funkcioniše ako ne možete da uđete u nju. Isprobajte zato takozvane “plutajuće komade”, kao što su zidne police i noćni ormarići, kako biste držali tlo podalje od prepreka i stvorili prostor za dodatno skladištenje ispod ako je potrebno.

Isto važi i za osvetljenje – radije se odlučite za lustere i zidna svetla, a ne za podne lampe. Mali prostori često mogu postati mračni zbog malih ili nepostojećih prozora. Nadoknadite nedostatak prirodnog svetla dodavanjem puno izvora svetlosti u svaku prostoriju, od kuhinje do spavaće sobe. Kombinujte upečatljive plafonjere, lepe lustere ili elegantne ugradne elemente u zavisnosti od visine vaših plafona, a svećnjaci ili stone lampe mogu biti sledeća dobra stvar kada se u vama javi želja za stvaranjem malo intimnije atmosfere.

Ako niste blagoslovljeni obiljem prirodnog svetla, ogledala vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite ono što imate tako što će svetlost reflektovati dalje po stanu. Ogledala takođe mogu pomoći da se prostor načini većim, dajući iluziju da na raspolaganju imate još nekoliko kvadratnih metara. Razmislite da obložite zid velikim ogledalom ili napravite zid galerije različitih veličina i oblika.

Možda će vam podjednako trebati radni i trpezarijski sto, ali da li su vam zaista oba ova komada nameštaja potrebna 24h, i to sedam dana nedeljno? Razmislite o instaliranju nameštaja koji se može sklopiti kada se ne koristi. Oslobodićete prostor i izbeći gužvu odnosno dodatan posao koji se neizbežno gomila na ovakvim površinama. Primera radi, ako imate kuhinju sa jednim zidom, preklopna vrata mogu sakriti nered kada se ne koriste.

Tepih je još jedna stavka na kojoj definitivno ne želite da štedite, bar ne u pogledu veličine. Mali tepih će učiniti da se soba oseća jednako malom, pa je zato savet da izaberete podnu oblogu koja je dovoljno velika tako da većina nameštaja stoji na njoj. Ukoliko to nije izgled kojim ste zadovoljni, dobro rešenje je i varijanta od zida do zida sa kojom uglavnom nema greške.

Imati mali prostor ne znači da tu i tamo ne možete pojačati omiljenu boju i prihvatiti veličinu svog stana. Tamnija nijansa boje na zidovima i plafonu može učiniti da se prostor oseća kao kutija za nakit. Držite se ograničene palete boja, bilo da je svetla i prozračna ili tamna i dramatična nijansa u pitanju.

Takođe, iskoristite svoj prostor na najbolji način tako što ćete pronaći nameštaj koji se može pohvaliti skrivenim skladištem. Odlučite se za krevet sa ugrađenim fiokama ili klupama, kao i otomane sa prostorom za skrivanje dodatnih ćebadi ili džempera. U malom prostoru, svaki komad treba da povuče svoju težinu: ležaljka može poslužiti i kao sofa i kao krevet za goste.

Nameštaj pritisnut uza zid nije vam prijatelj, povucite ga ako možete i uverite se da ima prostora između delova. Možda ćete morati da se rešite svega što se ne koristi svakodnevno, kao što su bočni stolovi ili stolice, ali to je cena koju jednostavno morate platiti. Zapamtite, ključ opremanja malih prostora i jeste u odabiru nekoliko delova koji će zaista privući oko.

Povezane teme