5 saveta za stvaranje modernog i mirnog doma

Pretvorite svoj svakodnevni životni prostor u spokojno utočište uklanjanjem vizuelnih ometanja, omekšavanjem osvetljenja i drugim korisnim idejama koje danas delimo sa vama...

Održavanje modernog i mirnog okruženja je mnogo više od stila. Radi se o negovanju mirnog mesta gde svaki objekat ima razlog za prisustvo, bilo zbog svoje lepote, korisnosti ili pak oboje. Ukoliko vam fali malo ove zen-atmosfere u enterijeru, evo 5 brzih načina da unesete miran, uravnotežen osećaj u svoj dom:

Čiste površine (i to svakodnevno!)

Nered je vizuelna distrakcija. Svaki put kada vam pogled padne na hrpu papira, razbacan nakit ili gomilu veša, neki mali deo vašeg uma već postaje uposlen mislima o tome kako da se izbori sa navedenim predmetima. Ako želite mirnije iskustvo kod kuće, dobar način da startujete je svakodnevno rutinsko čišćenje svih površina u kući. Raščistite dom i organizujte se – s vremena na vreme prođite kroz svaki ormar, fioku ili policu kako biste proverili šta zapravo držite na tim mestima i odvojili one stvari koje vam suštinski nisu potrebne. Dnevni zadaci koji su nekada trajali zauvek, danas su umnogome pojednostavljeni pa zato zaista nema izgovora za nered.

Ovo važi i za podove

Slično kao i kod gore pomenutih površina, čist pod je način da pojednostavite svoj život i zadržite pažnju na “ovde i sada”. Ako se gomila stvari non-stop nagomilava na vašim podovima, možda je to zato što za njih nema boljeg mesta? Ako je to slučaj, napravite skladište za ove predmete kako se više ne biste spoticali o njih. Što se tiče samih podova, njihovo održavanje svežim, čistim i bez prašine čini prostor prijatnijim i pomaže u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

Uključite svih pet elemenata

Ne zaustavljajte se na sobnim biljkama, da biste zaista prihvatili prirodu u svom domu, uverite se da je svih pet elemenata podjednako zastupljeno. To su: voda (slike vode, fontane, cveće u posudi sa vodom); zemlja (kamen, biljke); vatra (sveće, tamjan, kamin); metal (nameštaj, alat), i drvo (nameštaj, grede).

Koristite više smislenih ukrasa

Umesto da preterujete sa jeftinim dekorom, pokušajte da smanjite svoje ukrasne predmete tako da obuhvatite samo one koje zaista volite i koji za vas imaju značenje. Nekoliko lepih predmeta koji su pažljivo prikazani mogu biti toliko inspirativni, a ukoliko se radi o unikatnim i posebnim detaljima to će vam ujedno omogućiti da još više cenite ono što u svom domu imate.

Ublažite osvetljenje

Naučite da cenite prirodno svetlo i da ga više koristite. Čak i kada svetlo počne da bledi u večernjim satima, razmislite o tome da ponekad zapalite sveće umesto da uključujete lampe ili drugo veštačko svetlo. A kad smo već kod režijskih troškova, ako to još niste uradili, zamenite svoje obične prekidače za prigušivače – ovo će vam pomoći da kontrolišete sjaj i uživate u intimnijoj atmosferi svog doma.

photo source: elizabethroberts.com

Povezane teme