5 ideja i saveta za dizajniranje malih stanova

Dizajniranje malih prostora može biti prilično težak posao jer mala kvadratura znači da je svaka odluka koju donesete mnogo važnija...

Zato je naša topla preporuka da se, pre opremanja malog stana ili kuće, obavezno konsultujete sa nekim stručnjakom, ili bar potražite neke osnovne savete koji će vam pomoći da svoj mali prostor savršeno organizujete. Jer, znate i sami – dobra organizacija je pola kvalitetno urađenog posla koji će istovremeno vašem domu obezbediti da u svakom trenutku deluje ne samo udobno i funkcionalno, već i estetski privlačno. Evo 5 vodećih saveta koje možete primeniti u svom malom domu već danas:

Budite dosledni

Ako imate mali prostor, previše boja i uzoraka može stvoriti vizuelni nered, ali ako želite da napravite domaćinski prostor, višestruki uzorci i boje dobro će odraditi posao i učiniti da se dom oseća toplije i udobnije. Dovoljno će biti da se držite određene palete boja u celom domu jer će vam to pomoći da stvari deluju veće i prostranije. Kada planirate svoju šemu boja, tretirajte ceo svoj dom kao jedan veliki prostor. Ako tražite veću raznolikost između vaših prostora, razmislite o korišćenju boja i šara u svakom prostoru umesto da menjate celu paletu boja u sobi.

Organizujte se

Prvo se organizujte tako što ćete iskoristiti priliku da se rešite stvari koje ili ne služe svrsi ili vas ne čine srećnim. Postoji toliko dobrotvornih organizacija koje bi rado primile predmete koji vam više nisu potrebni ili se mnogi predmeti mogu reciklirati. Manje skladištenja znači više prostora, a nije na odmet razmisliti i o zatvorenom skladištu. Zbog nereda, stvari uvek izgledaju manje nego što jesu, tako da za velike komade obavezno potražite kutije ili kante koje će savršeno sakriti sve ono što ne želite da se vidi. S druge strane, u malim prostorima slobodno držite samo one predmete koji su vam značajni ili vas čine srećnim.

Manje znači mnogo više

Izreka “manje je više” se takođe odnosi i na nameštaj. Na lokacijama gde je prostor na prvom mestu, percepcija prostora u domu je luksuz. To znači da u malim prostorima morate da se oduprete želji da opremite sobu nameštajem koji biste inače stavili u veći prostor. Uverite se da su stvari proporcionalne vašoj sobi i uvek se zapitajte: “da li mi je to potrebno ili je u pitanju samo hir?” Ne zaboravite da izmerite prostor i nameštaj koji unosite pre kupovine!

Multifunkcionalnost je sve!

Kada je moguće, izaberite komade nameštaja koji će imati višestruku namenu. Jedan sjajan primer su sedišta koja takođe pružaju prostor za odlaganje stvari ili krevete koji se podižu sa prostorom za odlaganje ispod, kao i otomani koji mogu poslužiti kao skladište. Da li vam je zaista potreban krevet za goste ili će vam pomoći kauč na razvlačenje ili sofa dovoljno duga za spavanje? Sve su ovo opcije koje morate razmotriti kako biste povećali funkcionalnost svog nameštaja.

Izaberite „lagani“ nameštaj

Takozvani “lagani” nameštaj se ne odnosi na njegovu težinu, već samo znači da je dobro birati sofe i fotelje koje su podignute od zemlje i stoje na nogama, što prostor ispod sofe čini da izgleda lakše. Takođe je lakše očistiti ispod. Izaberite stolove koji su otvoreni sa strane sa nogama ili vitkim okvirom. Što više poda vidite, soba izgleda prostranija. Takođe možete koristiti staklo ili akril u većim komadima, kao što su stolovi za kafu ili trpezarijski stolovi. Ovo je uvek lak način da ovi delovi vizuelno nestanu i pomognu da se stvori više prostora.

photo source: home-designing

Povezane teme